Parama dėkojame




Sprogimas

Koronavirusas Lietuvoje: svarbiausios antradienio naujienos

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų apie koronaviruso situaciją Lietuvoje apžvalgą:

Viruso plitimas. Pastarąją parą mirė du koronavirusu sirgę žmonės – virusio židiniu tapusioje Kartenos slaugos ligoninėje gulėjusi vyresnio amžiaus moteris ir kitų ligų turėjęs Joniškio rajono gyventojas, vyresnis nei 60 metų. Pirmadienį patvirtinti vos keturi nauji koronaviruso atvejai – mažesnis dienos rodiklis buvo tik kovo viduryje. Tačiau antradienio popietę nerimą sukėlė informacija iš  Respublikinės Kauno ligoninės – čia virusas patvirtintas keturiems pacientams, izoliuota 90 medikų ir slaugytojų.

Ekonominė krizė. Finansų ministras Vilius Šapoka paskelbė, kad balandžio mėnesį į biudžetą nesurinkta beveik trečdalis planuotų pajamų – pajamos buvo 221 mln. eurų mažesnės nei planuota. Ministro teigimu, antrąjį ketvirtį Lietuvos ekonomika tikriausiai smuks daugiau nei 10 proc. V. Šapoka taip pat pareiškė „labai atsargiai“ vertinantis prezidento Gitano Nausėdos iniciatyvą laikinai sumažinti gyventojų pajamų mokestį krizės laikotarpiu.

Valstybės parama. Seimas pradėjo svarstyti Vyriausybės siūlymus didinti paramą verslui ir gyventojams. Balsavimai dėl įstatymų priėmimo numatyti ketvirtadienį. Parlamentarams pateikti šie projektai:

* rugpjūtį išmokėti vienkartines 200 eurų išmokas pensininkams ir daliai kitų socialinių grupių bei darbo ieškantiems žmonėms. Vyriausybė teigia, kad tai sumažins skurdą ir paskatins vartojimą, kritikai vienkartines išmokas sieja su valdančiųjų noru įsiteikti rinkėjams prieš Seimo rinkimus spalio mėnesį;

* padidinti galimybes nuo krizės nukentėjusioms šeimoms gauti maksimalią 100 eurų vaiko pinigų išmoką – vertinant šeimos pajamas būtų atsižvelgiama ne į dvylikos, o į trijų mėnesių pajamas;

* padidinti subsidijas darbdaviams: pirmus du mėnesius valstybė padengtų prastovoje esančio darbuotojo darbo užmokesčio dalį, neviršijančią minimalios algos – ji dabar siekia 437 eurus į rankas. Vėlesnius du mėnesius subsidija siektų 50 proc., o paskutinius du mėnesius – 30 proc.  

Seimas atidėjo sprendimą dėl siūlymo leisti kelionių organizatoriams grąžinti pinigus už neįvykusias keliones per ilgesnį laiką – 90 dienų. Iš darbotvarkės klausimas išbrauktas nesulaukus Vyriausybės išvados. 

Karantino švelninimas. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nusprendė, kad kirpyklų ir grožio salonų darbuotojų nebebus reikalaujama dėvėti apsauginių pirštinių ir akinių – pakaks dėvėti kaukes. Vyriausybėje prasidėjo svarstymai leisti individualias treniruotes sporto klubuose ir kavinių darbą viduje, derinamas judėjimo palengvinimas tarp Baltijos šalių ir Lenkijos – šie klausimai gali būti įtraukti į trečiadienio Vyriausybės posėdžio darbotvarkę.

Ilgalaikė strategija. Premjeras Saulius Skvernelis paskelbė, kad Vyriausybė trečiadienį numato patvirtinti dvejų metų viruso valdymo strategiją. Joje daug dėmesio žadama skirti priemonėms, kaip saugoti rizikos grupių žmones.

Bylų nagrinėjimas. Teismai šią savaitę atnaujins žodinį bylų nagrinėjimą. Pirmiausia posėdžiai bus rengiami tose bylose, kur mažesnis dalyvių skaičius. Tai BNS pranešė Teisėjų tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas po pokalbio su prezidentu Gitanu Nausėda.

Vilniaus planas. Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė, kad skirs milijoną padėti kultūrai krizė metu. Lėšos bus nukreipiamos kultūrinėms ir kūrybinėms industrijoms, daliniam atšauktų renginių kompensavimui, žadama vienkartinė parama scenos menams, atleidimas nuo rinkliavų, švietimo įstaigų įtraukimas į kultūrines edukacijas, festivalių stiprinimas vietiniais kūrėjais. Sostinės valdžia taip pat žada didinti užsakymus įmonėms ir spartinti daugiabučių renovaciją.

Gynybos finansavimas. Prezidentas Gitanas Nausėda NATO generalinį sekretorių Jensą Stoltenbergą patikino, kad nepaisant koronaviruso sukeltos ekonominės krizės Lietuva gynybai ir toliau skirs 2 proc. bendrojo vidaus produkto ir tęs dalyvavimą operacijose Irake ir Afganistane. Vyriausybės atstovai pripažįsta, kad smunkant šalies BVP absoliučiais skaičiais gynybos finansavimas gali sumažėti. 

Atšaukta „Misija Sibiras“. Organizatoriai pranešė, kad dėl pandemijos „Misija Sibiras“ šiemet nevyks. Tai pirmas kartas per 15 metų, kai ekspedicija neišvyks tvarkyti tremtinių kapų.

Krizė aviacijoje. Aviacijos grupės „Avia Solutions Group“ antžeminių paslaugų bendrovė „Baltic Ground Services“ paskelbė atleidžianti 37 darbuotojus. Visgi skrydžių valdymo bendrovės „Oro navigacija“ vadovas Marius Beliūnas turi vilties, kad blogiausios dienos aviacijai jau praeityje – interviu BNS jis sakė, kad praeitą savaitę buvo matomas „mažas mažas augimas“, lyginant su prieš tai buvusia savaite.

Karantino mados. „Kūrybiškumo neuždengsi kauke“ – tokiu šūkiu Vilniuje startavo Kaukių mados savaitė, jos metu dizainerių sukurtos apsauginės kaukės pristatomos daugiau nei dvidešimtyje stendų sostinės gatvėse.

BNS komentaras: „Nekompetencija, nekantrumas ir neįgalumas buvo trys veiksniai, prisidėję prie Sovietų Sąjungos žlugimo. Ir jie dabar būdingi Rusijai. Vladimiras Putinas turėtų susirūpinti“, – komentare išskirtinai BNS rašo britų apžvalgininkas Edwardas Lucasas. 

Užsienyje:

* Aukų skaičius visame pasaulyje viršijo ketvirtį milijono. Daugiausia naujų atvejų Europoje fiksuoja Rusija – čia trečią dieną iš eilės patvirtinta daugiau kaip 10 tūkst. atvejų, koronavirusu užsikrėtęs premjeras Michailas Mišustinas tebegydomas ligoninėje.

* Latvija pirmą kartą nuo viruso protrūkio pradžios per parą neužfiksavo nė vieno naujo koronaviruso atvejo. Šalyje iš viso patvirtinti 896 atvejai, mirė 17 žmonių.

* Estija nusprendė nuo gegužės 11 dienos atidaryti didelius prekybos centrus. Šalyje per parą patvirtinti aštuoni nauji atvejai, bendras skaičius išaugo iki 1711, mirė 55 žmonės.

* Lenkijos rinkėjai vis dar tiksliai nežino, ar sekmadienį bus surengti šalies prezidento rinkimai, didėjant spaudimui dėl koronaviruso pandemijos balsavimą atidėti.

* JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad jo blogiausias koronaviruso scenarijus būtų 100 000 mirčių, tačiau keli moksliniai modeliai parodė, kad Jungtinės Valstijos šią žymą pasieks dar šį mėnesį.

* Per pasaulio lyderių ir filantropų telekonferenciją buvo surinkta 7,4 mlrd. eurų vakcinos nuo koronaviruso ir jo gydymo moksliniams tyrimams.

* Bulgarija paskelbė, kad jos mokyklos liks uždarytos iki rugsėjo mėnesio. 

* Vengrija nusprendė, kad futbolo sezonas bus atnaujintas gegužės 23 už uždarų durų.

Svarbios naujienos, nesusijusios su koronavirusu: Naujuoju valstybės kontrolieriumi Seimas slaptu balsavimu paskyrė Mindaugą Macijauską, iki šiol dirbusį kontrolieriaus pavaduotoju. Jo kandidatūrą pateikė prezidentas Gitanas Nausėda, nusprendęs neteikti antrajai kadencijai Arūno Dulkio. 

Autorius Vaidotas Beniušis

Vilnius, gegužės 5 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode