Parama dėkojame




Sprogimas

Vyriausybė siūlo aiškiau apibrėžti, kas yra viešosios paslaugos

Vyriausybė balandį pateikė naujos redakcijos Viešojo administravimo įstatymą, kuris turėtų aiškiau apibrėžti, kas yra viešosios paslaugos.

„Jame bandoma apibrėžti viešosios paslaugos sąvoką, nurodant požymius, kuriuos atitinka veikla, ir ji būtų kvalifikuojama“, – sakė Seime projektą pristačiusi vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Seime projektui pritarus po pateikimo, toliau jį svarstys komitetai. Pataisų paketui priimti reikės dar dviejų balsavimų.

Ministrė teigė, kad reikia nustatyti bendrą standartą visam viešajam sektoriui, nes šiuo metu valstybės sektoriuje dirbančioms institucijoms kyla praktinio taikymo problemų – kas laikoma viešąja paslauga, o kas ne.

„Čia nekalbame apie kažkokio aparato padidinimą ir taip toliau, bet kalbame apie tai, kad būtų sukurta viena sistema ir būtų taikomi vienodi kriterijai visam viešajam sektoriui“, – pažymėjo ministrė.

Projekto aiškinamajame rašte teigiama, kad jam įgyvendinti reikės per 7 mln. eurų, Priežiūrą atliekančių institucijų informacinės sistemos diegimui, tačiau projektas didžiąją dalimi bus finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis. Lietuvai reikia prisidėti 880 tūkst. eurų.

Socialdemokratas Algirdas Sysas ministrės klausė, ar ji tikra, kad Europos Sąjunga finansuos tokius projektus, kai reikės dorotis su koronaviruso pandemijos sukeltos krizės padariniais.

„Šiandien Lietuvai ir kitoms valstybėms reikės kiekvieno euro, tūkstančių eurų, milijonų eurų, gelbėjantis nuo koronaviruso pasekmių, nuo ekonominės krizės, neaišku, kada mes pabaigsime. (...) Pinigėlių tikrai reikės toms kitoms problemoms spręsti. Europos Sąjunga, aš manau, keis poziciją, kur juos galima naudoti“, – kalbėjo A. Sysas.

Ministerija aiškinamajame rašte argumentuoja, kad šiuo metu Viešojo administravimo įstatyme gana neaiškiai apibrėžta, kas yra viešoji paslauga, pateikiamas nebaigtinis sąrašas sričių, kuriose vykdoma veikla yra laikoma viešąja paslauga.

„Dėl šios priežasties, taikant viešosios paslaugos sąvoką praktikoje, dažnai kyla sunkumų kvalifikuojant vienas ar kitas veiklas kaip viešąsias paslaugas“, – teigiama aiškinamajame rašte.

Viešosios paslaugos yra veikla, kuria sukuriama viešoji nauda visuomenei, paprastai tai socialinės, švietimo, mokslo, kultūros, sporto ir kitos paslaugos. Jų teikimą reguliuoja valstybės ar savivaldybės institucijos, o gali teikti tiek valstybės ar savivaldybės įstaigos, tiek privatus ar nevyriausybinis sektorius.

Autorė Milena Andrukaitytė

Vilnius, balandžio 18 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

wikipedia.org nuotrauka

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode