Parama dėkojame




Sprogimas

Netektis

Gruodžio 12 d. Lietuvą pasiekė žinia, kad Prancūzijoje eidamas 88 m. mirė vienas kūrybingiausių ir žymiausių pasaulio lietuvių išeivijos menininkų Pranas Gailius (1928-01-22–2015-12-12).

 

Mažeikiuose gimęs, Paryžiuje ir Aix en Provence gyvenęs dailininkas P. Gailius, iš Lietuvos pasitraukė per Antrąjį pasaulinį karą, būdamas vos 16 metų. Gyveno Strasbūre, Paryžiuje mokėsi ir subrendo Fernando Ležė (Fernand Leger) meno akademijoje bei Aukštojoje nacionalinėje dailės mokykloje.

Dailininkas P. Gailius kūrė tapybą, grafiką, koliažus, skulptūras, knygas. Jo autorinės parodos, o jų surengta per 100, vyko Vokietijoje, Švedijoje, Kanadoje, JAV, Japonijoje ir kitur. Prano vardu velionis buvo gerai žinomas Paryžiaus galerijose, jo kūrybos turi įsigijusi Nacionalinė Prancūzijos biblioteka, Prancūzijos modernaus meno centras, kitų šalių prestižiniai muziejai.

Atgavus nepriklausomybę P. Gailius ne kartą lankėsi Lietuvoje. 2005 m. buvo surengta dailininko paroda Mažeikių muziejuje, kurioje po daugelio metų dalyvavo pats autorius.

„Aš grįžtu be nieko – kaip išvažiavau. Aš noriu tik apsikabinti. Esu išauklėtas juodos lentos ir baltos kreidos. Neatvažiuoju ieškoti tėvynės, aš atvežu tėvynę – įsigėrusią drėgnoje mano pirmųjų norų kempinėje. Aš jums atvežu tai, ką esu praradęs – iš to, kaip iš mirusio grūdo, ir išsiskleidė mano kūryba“, – tuomet rašė P. Gailius.

Šių metų rudenį vienu metu kelios P. Gailiaus parodos buvo surengtos Kazio Varnelio namuose-muziejuje ir galerijoje „Kunstkamera“. Drauge su kūriniais į Tėvynę turėjo atvykti ir jų autorius. Buvo įsigijęs skrydžio bilietus. Deja, Paryžiaus gatvėje jį partrenkė autobusas. Po nemalonaus įvykio keliauti į Tėvynę P. Gailius daugiau nesiryžo.

Ilga, sunki ir prasminga P. Gailiaus gyvenimo kelionė pasibaigė, bet ateities kartoms liko daugiasluoksnė velionio kūryba, pasklidusi po visą platųjį pasaulį.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode