Sprogimas

Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, saviizoliaciją reikėtų griežtinti – epidemiologė

Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, saviizoliaciją reikėtų griežtinti, teigia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuvienė.

„Aš, kaip gydytoja epidemiologė, tikrai rekomenduočiau, kad jos (priemonės – BNS) būtų, ko gero, dar griežtesnės, nes būtent rekomendacinis saviizoliacijos procesas, matomai, nėra labai veiksnus, nes matome tolimesnį sergamumo plitimą“, – pirmadienį spaudos konferencijoje Vyriausybėje sakė ji.

D. Razmuvienės teigimu, šiuo metu 95-96 proc. koronaviruso Lietuvoje atvejų yra įvežtinai, o didžiausias sergamumas yra 20-40 metų amžiaus grupėje.

Lietuvoje kol kas patvirtinti 154 koronaviruso atvejai, atliktas 2361 tyrimas. Vienas žmogus mirė.

Pasak specialistės, šiuo metu registruota apie 10 koronaviruso COVID-19 užsikrėtimo atvejų šalies viduje.

„Kažkur apie 10 asmenų yra užsikrėtę vietoje – niekur neišvykę, tiesiog negali pasakyti šaltinio, nuo kurio jie užsikrėtė“, – teigė D. Razmuvienė.

„Žinant šios dienos situaciją, matome, kad saviizoliacijos nebuvo laikomasi todėl, kad galbūt žmonės galvojo, kad tai yra atostogos ir, be abejonės, tai paskatino viruso plitimą“, – tvirtino epidemiologė.

Ji taip pat teigė, kad viena iš problemų yra koronavirusu užsikrėtę medikai.

„Kita bėda yra medikai. Šiai valandai registruota iki 10 susirgusių medikų, bet puikiai žinome, kad medikas nedirba vienoje gydymo įstaigoje ir tų kontaktų, kuriuos šiai dienai jau galėjome daugmaž suskaičiuoti, kažkur siekia apie šimtą asmenų – tai ne vien medikai, bet ir pacientai, kaimynai“, – pasakojo D. Razmuvienė.

Ji pridūrė, kad visame pasaulyje, ne tik Lietuvoje, trūksta apsaugos priemonių medikams, todėl nereikėtų ieškoti kaltų, reikėtų susitelkti ir padėti medikams.

„Tikrai tai labai didelis indėlis tų žmonių, kurie supranta, bet yra dalis žmonių, kurie nesupranta“, – teigė epidemiologė.

Ji skatino žmones būti namuose ir laikytis saviizoliacijos.

Autorius Ramūnas Jakubauskas

Vilnius, kovo 23 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode