Sprogimas

Per karantiną neįgalumas ir darbingumo lygis pratęsiami automatiškai – SADM

Jeigu per karantiną baigsis sprendimo dėl žmogaus neįgalumo, darbingumo lygių ar specialiųjų poreikių galiojimas, jis bus pratęstas automatiškai, ketvirtadienį pranešė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM).

Jos teigimu, anksčiau priimtas sprendimas dėl darbingumo lygio galios iki karantino pabaigos ir dar 30 kalendorinių dienų jam pasibaigus.

Susijusios pensijos ir išmokos bus mokamos įprastai. 

SADM informuoja, kad dalis socialinių paslaugų bus teikiamos telefonu ar elektroniniu paštu.

Kai asmuo kreipiasi į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą dėl neįgalumo ir darbingumo lygių ar specialiųjų poreikių nustatymo, vertinimą siūloma atlikti asmeniui nedalyvaujant, privalomą klausimyną užpildyti telefonu arba elektroniniu paštu.

Kita vertus, socialinės apsaugos ir darbo viceministrės Vilmos Augienės teigimu, gyvybiškai svarbios paslaugos turi būti užtikrintos – suteikiamos sveikatos priežiūros paslaugos, aprūpinama maistu, medikamentais.

Gyvybiškai svarbiomis paslaugomis laikomos nakvynės namų teikiamos paslaugos. 

SADM rekomenduoja, kai įmanoma, specialistams telefonus suderinti dėl socialinių paslaugų teikimo, pavyzdžiui, telefonu vertinti klientų kasdienius poreikius, planuoti paslaugų teikimo intensyvumą.

Rekomenduojama pagal galimybę specialistams retinti vizitus į globojamųjų namus, pavyzdžiui, nuperkant daugiau maisto. Jei leidžia aplinkybės, produktų paketus patariama palikti prie durų.

„Teikiant paslaugas gyvai, būtina laikytis asmens higienos, naudoti apsaugines priemones (vienkartines pirštines, vienkartines kaukes ir kt.), esant poreikiui – dezinfekuoti paviršius asmens namuose“, – nurodoma SADM pranešime.

Taip pat rekomenduojama pagal galimybes laikytis dviejų metrų atstumo, saugant klientą ir jo artimuosius nuo tikimybės būti užkrėstiems virusu.

Tuo pačiu SADM teigia, kad intensyviau turėtų būti vykdoma šeimų socialinė priežiūra, nes vaikai, uždarius darželius ir mokyklas, namuose praleidžia daugiau laiko.

„Tačiau socialinės paslaugos turėtų būti teikiamos nuotoliniu būdu“, – teigia ministerija.

Kita vertus, pabrėžiama, kad esant įtarimams dėl padidėjusios rizikos, būtina periodiškai teikti paslaugas ir asmens namuose, laikantis saugumo priemonių.

„Kilus bet kokiam įtarimui dėl galbūt prieš vaiką naudojamo smurto ar kitokio pavojus vaiko fiziniam ar psichiniam saugumui, sveikatai ar gyvybei, apie tai būtina nedelsiant informuoti policiją“, – nurodo SADM.

Specialistams rekomenduojama visus įmanomus vertinimus atlikti, sprendimus priimti nuotoliniu būdu. 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija rekomenduoja savivaldybėms susisiekti su jų teritorijoje veikiančiomis nevyriausybinėmis organizacijomis, kurios teikia paslaugas įvairioms klientų grupėms ir dalytis informacija apie asmenis, stokojančius pagalbos karantino metu.

Dėl koronaviruso plitimo nuo pirmadienio Lietuvoje dviem savaitėms paskelbtas karantinas.

Vilnius, kovo 19 d. (BNS). 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode