Sprogimas

Lietuva mini 30-ąsias Nepriklausomybės atkūrimo metines

Trečiadienį sueina 30 metų, kai buvo atkurta Lietuvos nepriklausomybė.

„Kaskart šią dieną į mus prabyla išdidžios ir nepalaužiamos tautos balsas, sukūręs Lietuvai stebuklą, tapusį reikšmingu XX amžiaus pasaulio istorijos faktu“, – teigiama prezidento Gitano Nausėdos sveikinime.

„Jo skambų atgarsį girdime kiekvienas – kaip galimybę, kaip įkvėpimą, kaip įpareigojimą toliau nepaliaujamai stiprinti laisvę savyje ir savo valstybėje. Kaip aiškų žinojimą, kad tik taip išpildysime drąsiausią Lietuvos svajonę – turėti nepriklausomą ateitį“, – teigia valstybės vadovas.

Pasak Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio, kiekvienas po trupinėlį kūrėme savo Lietuvą ir sulipdėme ją tokią, kad „Tautiškai giesmei“ suskambus, ranka pati kyla prie krūtinės.

„Trispalvę ar istorinę vėliavą keliame tikėdami šia šalimi. Už tokią pažangią ir perspektyvią Lietuvą dėkokime jos kūrėjams, visuomenininkams ir patriotams, piliečiams čia ir visur, dėkokime vaikams, kurie auga ir augina Lietuvą. Dėkokime vienas kitam ir sveikinkime artimą“, – rašoma jo sveikinime.

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad pradėję Lietuvą kurti nuo pamatų, šiandien galime pagrįstai didžiuotis sėkminga valstybe.

„Tegul 1990-aisiais metais tautą vienijusi jėga atgimsta ir šiandien, tegul ji įkvepia visus džiaugtis ir didžiuotis savo valstybe, pasiektais laimėjimais, drąsiais ir išradingais žmonėmis“, – teigia jis.

Trečiadienį Vilniuje minėjimas prasidės gėlių padėjimu prie Kovo 11-ajai skirto paminklo „Žinia“ Nepriklausomybės aikštėje. Vidurdienį rengiama trijų Baltijos valstybių vėliavų pakėlimo ceremonija, po jos Gedimino prospektu patrauks eitynės „Nepriklausomybės atkūrimo kelias“.

Pavakary sostinėje rengiamos kitos tradicinės eitynės, anksčiau sulaukdavusios kritikos dėl perdėto nacionalizmo. 

Šventės proga Vilniaus arkikatedroje bazilikoje taip pat bus aukojamos Šv. Mišios, Katedros aikštėje koncertuos Lietuvos, Estijos ir Latvijos kariniai orkestrai, vakare šventinis koncertas numatytas Nepriklausomybės aikštėje, o tuo metu, kai paskelbta nepriklausomybė, 22.44 val.,dangų nutvieks fejerverkai.

Katedros aikštėje apie 500 žmonių planuoja sukurti didžiausią žmonių sudarytą Vytį.

Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečio proga Klaipėdoje bus siekiama trispalvių rekordo ir vyks akcija „Padovanok trispalvę“, Kaune – šventinis chorinės muzikos koncertas „Laisvės varpas“, Prienuose bus rodoma roko opera „Priesaika“, taip pat kvies aktyviai švęsti laisvę įvairūs bėgimai, žygiai ir kt.

Šiemet dėl koronaviruso grėsmės Seimo rūmuose planuoti Kovo 11-osios renginiai perkelti į gegužę, atšaukti visi svečių vizitai.

1990 metų kovo 11 dieną Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas paskelbė atstatantis nepriklausomą Lietuvos valstybę. Už tokį nutarimą balsavo 124, susilaikė šeši deputatai.

Autorė Jūratė Skėrytė

Vilnius, kovo 11 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode