Sprogimas

Vilniuje įteiktos Lietuvos mokslo premijos

Lietuvos mokslų akademijoje Vilniuje antradienį įteiktos praėjusių metų mokslo premijos – keturiose srityse apdovanoti 18 mokslininkų.

„Jūsų atkaklumas, užsispyrimas ir išskirtiniai darbai aiškiai rodo, kokie svarbūs Lietuvai mokslo srities darbuotojai, – nuo tų, kurie nagrinėja sunkiai paprastam žmogui perprantamas nanomedžiagas, iki tų, kurie rūpinasi mūsų sveikata ir analizuoja vėžio tyrimus ar įžvelgia prasmę atsigręžti į mūsų šalies istoriją, kurioje galima atrasti prasmingų pamokų ir dabarčiai“, – ceremonijoje sakė premjeras Saulius Skvernelis.

„Esame tokia maža šalis, tad labiausiai turime vertinti savo žmogiškąjį kapitalą, o Jūs esate pati to kapitalo viršūnė“, – teigė Vyriausybės vadovas.

Jis taip pat pakvietė šalies mokslininkus toliau dirbti Lietuvai, garsinti jos vardą ir pažadėjo, kad Vyriausybė stengsis gerinti mokslininkų darbo sąlygas.

Premijas humanitarinių ir socialinių mokslų srityje gavo istorikas Rimvydas Petrauskas už darbų ciklą „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės politinė ir socialinė istorija vėlyvaisiais Viduramžiais" ir menotyrininkė Tojana Račiūnaitė už darbų ciklą „Stebuklingasis atvaizdas Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kultūroje: XVII–XVIII a. bažnytinės dailės tyrimai".

Fizinių mokslų srityje apdovanotas Audrius Dubietis, Mangirdas Malinauskas ir Mikas Vengris už darbų ciklą „Intensyvios lazerio spinduliuotės sąveika su medžiaga: nuo fundamentinių tyrimų iki naujų technologijų“.

Taip pat premija šioje srityje įvertinti Kęstutis Kubilius ir Jonas Šiaulys už darbų ciklą „Stochastinių diferencialinių lygčių ir draudimo modelių analizė“.

Biomedicinos ir žemės ūkio mokslų srityje premiją gavo Giedriaus Barausko, Antano Gulbino ir Žilvino Dambrausko darbų ciklas „Kasos uždegiminių ir navikinių ligų molekulinių mechanizmų tyrimai, diagnostikos ir gydymo metodų optimizavimas“. Kita premija šioje kategorijoje skirta Vidmantui Staniui, Tadeušui Šikšnianui, Daliai Gelvonauskienei ir Audriui Sasnauskui už eksperimentinės plėtros darbų ciklą „Genetiniai ir biotechnologiniai tyrimai sodo augalų veislėms kurti“.

Technologijos mokslų srityje mokslo premija skirta Rimantui Gudaičiui, Šarūnui Meškiniui, Sigitui Tamulevičiui ir Tomui Tamulevičiui už darbų ciklą „Mikro/nanostruktūros ir nanomedžiagos jutikliams, fotonikai ir energijos generavimui“.

Į septynias Lietuvos mokslo premijas šiemet pretendavo 26 darbai.

Lietuvos mokslo premijos skiriamos kasmet už Lietuvai reikšmingus fundamentinius ir taikomuosius mokslinių tyrimų ir eksperimentinės (socialinės, kultūrinės) plėtros darbus. Šiais apdovanojimais siekiama sudaryti sąlygas plėtoti mokslą ir skatinti produktyviai dirbančius mokslininkus.

Gauti premijas gali būti siūlomi ir užsienyje atlikti bei paskelbti darbai, svarbūs Lietuvos istorijai, kultūrai ir ūkiui.

Kasmet skiriamos ne daugiau kaip septynios Lietuvos mokslo premijos humanitarinių ir socialinių mokslų, fizinių mokslų, biomedicinos ir žemės ūkio mokslų ir technologijos mokslų srityse.

Lietuvos mokslo premijai gali būti siūlomi ne anksčiau nei per pastaruosius 15 metų atlikti darbai, kuriuose išnagrinėta aktuali mokslo problema ir kurių tyrimų rezultatai įnešė svarų indėlį į mokslą, iš esmės paskatino tolesnę mokslo krypties raidą ar labai prisidėjo prie šalies konkurencingumo didinimo kuriant, diegiant naujausias technologijas.

Darbai turi būti paskelbti Lietuvos ar užsienio spaudoje ne vėliau kaip prieš metus iki dokumentų pateikimo premijų komisijai.

Viena premija siekia daugiau nei 30 tūkst. eurų, ją gali dalintis keli mokslininkai.

Vilnius, kovo 3 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode