Sprogimas

Vyriausybė dėl koronaviruso rekomenduoja vengti masinių renginių, jų kol kas nedraudžia

Vyriausybė dėl koronaviruso grėsmės rekomenduoja vengti masinių renginių, bet jie kol kas nebus draudžiami.

„Rekomenduojama vengti tokių renginių ir paprasčiausiai neiti. Rekomenduojama vengti, kol kas nėra jokio teisinio pagrindo drausti, nes neturime nė vieno atvejo, kuris būtų patvirtintas“, – po Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro posėdžio ketvirtadienį sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Premjeras pabrėžė, kad „visos masinės susibūrimo vietos, vieši renginiai kelia padidintą riziką“ ir tas rizikas turėtų vertinti kiekvienas asmuo atskirai.

„Kiekvienas žmogus turėtų vertinti dalyvavimą tiek uždarose patalpose esančių renginių – ar tai būtų koncertas, kino teatras, sporto varžybos, ar tai būtų viešose vietose, erdvėse masiniai renginiai“, – teigė S. Skvernelis.

„Nėra kol kas jokio teisinio pagrindo drausti, nes neturim nė vieno patvirtinto atvejo“, – pridūrė jis.

Vyriausybės atstovai paragino masinių renginių ypač vengti rizikos grupėse esančius žmones. Didesnis pavojus kyla vyresniems žmonėms, nėščioms moterims, sergantiems kitomis ligonis. 

Sveikatos apsaugos ministerija rekomendavo atidėti penktadienį vyksiančias „Eurolygos“ rungtynes Kaune tarp vietos „Žalgirio“ ir Milano „AX Armani“ komandų arba jas žaisti be žiūrovų, tačiau klubas nusprendė, kad rungtynės vyks arenoje su žiūrovais.  

Pats S. Skvernelis, dažnai stebintis „Žalgirio“ rungtynes gyvai, sakė to nedarysiantis, nes yra rizikos grupėje dėl jam taikyto gydymo nuo vėžio.

Vyriausybės atstovai paragino gyventojus nepanikuoti, nepulti į parduotuves pirkti maisto atsargų, taip pat kviečia be reikalo nevykti į gydymo įstaigas, nedalyvauti masiniuose renginiuose, jei neseniai lankėsi teritorijose, kur yra išplitęs koronavirusas, ir jaučia ligos simptomų.

Nerimaujant, jog oro uostuose gali pritrūkti savanorių, S. Skvernelis sakė su kariuomenės vadu ir krašto apsaugos ministru aptaręs galimybė esant reikalui į pagalbą specialistams pasitelkti ir kariškius.

„Jei tie planai pasitvirtins, oro uostuose padės savanoriams ir kariškiai bei šauliai“, – sakė jis.

Nustačius virusą, gali būti izoliuojami regionai

A. Veryga taip pat pabrėžė, kad kol infekcijos nėra Lietuvoje, Vyriausybė ir kitos institucijos teikia tik rekomendacijas. Nustačius pirmąjį atvejį rekomendacijos taps įpareigojimais, įskaitant ir sprendimus apriboti gyventojų judėjimą tam tikrose Lietuvos teritorijose, atšaukti masinius renginius.

„Aptartos visos maksimalios priemonės esant blogiausiam scenarijui, iki, kaip minėjo ministras, atitinkamų gyvenamųjų teritorijų karantinavimo, izoliavimo. Valstybė tam yra pasirengusi, priemonės numatytos, žmogiškieji resursai – taip pat. Reikia tikėtis, kad tokių priemonių nereikės, bet jei reikės, jos nedelsiant bus įvestos“, – pridūrė ir S. Skvernelis.

Anot premjero, įgaliojimus uždrausti renginius, gyventojams drausti naudotis materialiniais resursais, turės operacijų vadovas – sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Sveikatos apsaugos ministras taip pat informavo, kad visi tyrimai dėl koronaviruso kol kas yra atliekami vienintelėje šalies laboratorijoje. Anot jo, tai yra „protingas sprendimas dėl tos pačios panikos skleidimo tikimybės“.

Iki šiol atlikti 59 tyrimai dėl koronaviruso, visi jie buvo neigiami. Anot ministro, laboratorija pajėgi atlikti iki 210 tyrimų per parą, tačiau kol kas tokio poreikio nėra.

„Lietuvoje yra dar dvi įstaigos, kurios turi tokią pačią aparatūrą – joms bus įpareigojimas taip pat įsigyti regentus, nors jų dabar nereikia, bet tiesiog, kad jų turėtų, jei iškiltų poreikis didesniam gyventojų skaičiui“, – sakė A. Veryga.

Pasaulyje šiuo metu užregistruota daugiau nei 82 tūkst. kiniškojo koronaviruso atvejų, daugiau nei 2,8 tūkst. mirčių.

Autorius Ignas Jačauskas

Vilnius, vasario 27 d. (BNS). 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode