Sprogimas

Vilniuje prasideda 21-oji knygų mugė

Ketvirtadienį sostinėje, parodų ir kongresų centre „Litexpo“, prasideda 21-oji Vilniaus knygų mugė, šiemet savo šūkiu pasirinkusi Jono Meko žodžius „gyventi reikia be formulių, reikia būti atviram“.

Mugė kvies į maždaug 650 renginių, ypatingą dėmesį skiriant pernai mirusio kino menininko J. Meko gyvenimui, kūrybai ir idėjoms. 

Organizatoriai žada apie 450 susitikimų leidyklų stenduose su autoriais, 65 svečius iš užsienio bei 19 renginių erdvių penkiose salėse.

J. Mekui atminti knygų mugėje bus surengta paroda „Vienui vienas, bet su jumis“, pristatyta audioknyga „Semeniškių idilės“, brolių Jono ir Adolfo Meko susirašinėjimų leidinys „Gyvenimo lai(š)kai“ bei parodytos dvi kino juostos: dokumentinis Henriko Gulbino filmas „Trys dienos Paryžiuje – atsakymai be klausimų“ bei paties J. Meko kurtas filmas „Ištraukos iš laimingo žmogaus gyvenimo“. Rengiamoje diskusijoje „Nepažintas Jonas Mekas“ dalyvaus jo draugai.

Pasak organizatorių, viena pagrindinių šių metų renginio naujovių – Vaikų salę pakeitusi Jaunųjų skaitytojų salė. Joje veiks paaugliams skirtų reginių erdvė „Jaunimo taškas“. Tai pirmas kartas, kai knygų mugėje bus skirta salė ne tik vaikams, bet ir paaugliams.

Knygų mugėje taip pat ketinama rengti visai šeimai skirtas kūrybines dirbtuves, jose bus galima susitikti su žinomais Lietuvos ir užsienio vaikų knygų autoriais ir iliustruotojais: Rasa Jančiauskaite, Pauliumi Juodišiumi, Kotryna Zyle, Ieva Babilaite ir kitais.

Iš viso šių metų renginyje vaikams ir jaunimui numatoma daugiau nei 180 renginių.

Pasak Lietuvos leidėjų asociacijos vykdomosios direktorės Rūtos Elijošaitytės-Kaikarės, šių metų renginyje dominuos istorinės temos.

„Nuo Vilniaus ir vilniečių iki Žemaitijos istorijos, nuo moterų svarbos iki šeimų ritualų, papročių istorijos, nuo filosofijos iki maisto istorijos. Atskiras dėmesys bus skirtas ir žydų temai minint Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metus“, – anksčiau yra sakiusi R. Elijošaitytė-Kaikarė.

Šiemet taip pat veiks Muzikos salė, bus rengiami trumpieji debatai „Šortai“, kai per 15 minučių knygos autorius ir kritikas turi kuo turiningiau atskleisti aptariamos knygos privalumus ir trūkumus. 

Knygų mugėje viešės švedų detektyvų rašytojas Stefanas Ahnhemas, skandinavų literatūros burtininku vadinamas Kimas Leine, vienas populiariausių Norvegijos rašytojų švedas Thomas Eriksonas, suomių kūrėja Siiri Enoranta, amerikietė Juliet Grames (Džiuljeta Greims), ispanas Francesco Mirallesas (Frančeskas Miraljesas), kinų rašytoja, žurnalistė Lijia Zhang, kt.

Mugėje laukiama ir daugiau nei prieš du dešimtmečius žuvusio Kolumbijos narkobarono Pablo Escobaro (Pablo Eskobaro) žmona Victoria Eugenia Henao (Viktorija Euchenija Enao), ji pristatys knygą „Mano laimė ir pragaras su Pablo Eskobaro“.

Prezidentas Gitanas Nausėda knygų mugėje pasakos, ką mėgsta skaityti, o kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė atsakys į klausimus.

Šiemet Vilniaus knygų mugėje lankytojai ras naują erdvę – Lietuvos kultūros centrų salę, pristatančią miestų ir miestelių kultūrinį gyvenimą.

Vilniaus knygų mugė vyks vasario 20–24 dienomis.

Vilnius, vasario 20 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode