Sprogimas

Tirkšlių medinei sinagogai suteikta teisinė apsauga

Kultūros vertybių registrą papildė naujas nekilnojamojo kultūros paveldo objektas ─ Tirkšlių medinė sinagoga Mažeikių rajone. Manoma, kad ši sinagoga yra ankstyviausia iš vėlyvojo klasicizmo periodo sinagogų regione.

 

„Medinės sinagogos yra unikali Lietuvos žydų paveldo dalis. Šalyje jų yra išlikę mažiau nei dvi dešimtys. Medinės sinagogos Europoje jau yra retenybė. Žinant, kaip pasaulyje vertinamas medinis praeities palikimas, turime suprasti, kad medinės sinagogos yra neįkainojamos vertės“, ─ Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė džiaugiasi, kad dar viena medinė sinagoga papildė Kultūros vertybių registrą ir ja bus galima pasirūpinti.

Anot Kultūros paveldo departamento Telšių skyriaus vedėjo Antano Eičo, Žemaitijos regionas išsiskiria savo medine architektūra, ypač bažnyčiomis ir sinagogomis. „Į Kultūros vertybių registrą įrašyta Tirkšlių sinagoga pastatyta XIX a. pirmoje pusėje. Dabar yra išlikusi tik ši medinė sinagoga Mažeikių rajone. Ji, kaip ir anksčiau gyvavusi Sedos sinagoga, panašaus vėlyvojo klasicizmo laikotarpio. Iki II pasaulinio karo mediniai žydų maldos namai taip pat buvo Viekšniuose, Židikuose, Leckavoje, Laižuvoje ir Pikeliuose. Taigi saugosime unikalią ir retą medinio kultūros paveldo vertybę“, ─ teigia A.Eičas.

Rūta Evelina ŠUTINYTĖ

Kultūros paveldo departamentas
Kultūros paveldo centro nuotraukos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode