Sprogimas

Vilnius skelbia pavojų dėl būrelių finansavimo, ministerija ramina

Vilniaus miesto savivaldybė ketvirtadienį pareiškė, kad šiemet patvirtintame valstybės biudžete lėšų neformaliajam vaikų švietimui nebuvo nenumatyta.

Tačiau Švietimo ministerija teigia, kad lieka galioti ta pati būrelių finansavimo tvarka, tik prioritetą ragina skirti specialiųjų poreikių turinčių vaikų neformaliam švietimui.

Sostinės savivaldybė tvirtina, kad esant dabartiniam finansavimui 21 tūkst. Vilniaus moksleivių gali likti be finansinės paramos sporto, šokio, menų, kalbų, technologijų, pilietiškumo ir kitiems būreliams.

Savivaldybė pažymi, kad 15 eurų krepšelis yra didelė finansinė parama šeimoms, kurios turi daugiau negu vieną vaiką ir tiems, kurių vaikai lanko daugiau negu vieną būrelį.

Sostinės savivaldybė dar gruodį kreipėsi į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją ir trečiadienį šį kreipimąsi pakartojo, ragindama surasti lėšų nuo 2015 metų vykdomai neformalaus ugdymo krepšelio programai.

„Taip tiesiog nedaroma – prasidėjo naujieji metai, atsakymo iš ministerijos nesulaukėme nei mes, nei būreliai. Jie stabdo savo veiklas, tūkstančiai vaikų lieka nežinioje – galės tęsti savo veiklas ar ne. Sprendimo reikėjo vėliausiai gruodį, tikiuosi, kad ministerija bent jau šią savaitę atsakys ir ras būdų, kaip pratęsti šį sėkmingą projektą. Visus būrelius ir vaikų tėvelius kviečiu palaukti ir kol kas nestabdyti veiklos“, – pranešime cituojamas Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Savivaldybės duomenimis, pastaruosius kelerius metus neformalaus vaikų švietimo finansavimas buvo skirtas trečdaliui visų Vilniaus vaikų.

ŠMM: dėmesys – specialiųjų poreikių turintiems vaikams

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija teigia, kad 2020 metais neformaliojo vaikų švietimo krepšeliui skiriama lėšų suma ir skyrimo tvarka nesikeičia, bet savivaldybės raginamos daugiau dėmesio skirti specialiųjų poreikių turintiems vaikams.

Ministerija teigia, kad būreliai bus finansuojami išlaikant 2019 metų finansavimo lygį. Finansavimas savivaldybes ir švietimo teikėjus pasieks įprasta pastarųjų metų tvarka.

Kaip kad ir buvo, krepšelio dydis gali svyruoti nuo 10 iki 20 eurų, o konkrečią sumą nusistato savivaldybė. 

Lyginant su praėjusių metų tvarka, skirtumas tas, kad savivaldybėms rekomenduojama daugiau dėmesio skirti jautriausioms neformaliojo švietimo  problemoms spręsti.

„Jei neformaliojo vaikų švietimo lėšų yra mažiau nei vaikų, norinčių dalyvauti programose, lėšos pirmiausiai turėtų būti skiriamos įvairių ugdymosi poreikių turintiems vaikams bei vaikams, gaunantiems socialinę paramą“, – teigiama ministerijos pranešime.

Anot jos, toks prioritetas pasirinktas išanalizavus duomenis, kiek vaikų dalyvauja neformaliajame švietime. Tik 30 proc. mokinių, turinčių įvairių poreikių, lanko būrelius, tai dvigubai mažiau negu jų bendraamžių.

Savivaldybėms taip pat rekomenduota plėtojant neformalųjį švietimą didesnį dėmesį skirti STEAM krypties programoms ir jų finansavimui.

Savivaldybės, atsižvelgusios, kiek mokinių dalyvauja neformaliojo švietimo veikloje, koks programų poreikis ir pasiūla, gali nusistatyti ir kitus prioritetus. Ministerijos parengtos rekomendacijos nėra įpareigojančios.

Autorius Saulius Jakučionis

Vilnius, sausio 9 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode