Sprogimas

Kauno rajonas kompensuos savo gyventojams pabrangusius miesto darželius

Kauno rajono savivaldybė ketvirtadienį vykusiame posėdyje nusprendė kompensuoti išaugusias miesto darželių kainas rajono gyventojams.

Rajonas kompensuos 8,55 euro už kiekvieną dieną miesto darželiuose tiems rajone deklaruotų tėvų vaikams, kurie siekė gauti vietą rajono ugdymo įstaigose, bet į jas nepateko.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas pripažino, kad šiuo metu savivaldybėje trūksta ikimokyklinio ugdymo įstaigų. Vis dėlto jis pabrėžė, kad augant rajono biudžetui, bus siekiama jas kurti ir jau kitais metais pasiūlyti daugiau vietų greičiausiai besiplečiančiose rajono gyvenvietėse.

„Metų bėgyje mes tą trūkstamą kiekį, bent jau didele dalimi, išspręsime“, – tarybos posėdyje žadėjo V. Makūnas.

Jis teigė, kad tai bus prioritetinis darbas būsimųjų metų biudžete.

Kompensacijoms iš rajono biudžeto numatyta skirti 864 tūkst. eurų.

„Priėmus sprendimą, Kauno rajono gyventojams, kurių vaikai lanko Kauno miesto savivaldybės ikimokyklinio ugdymo įstaigas, mokestis už teikiamas paslaugas nedidės. Neigiamas padarinys – savivaldybės biudžeto lėšos bus panaudotos mokesčiui už edukacines erdves padengti, o ne ikimokyklinio ugdymo paslaugų plėtrai“, – rašo sprendimo rengėjai.

Tarybos narys liberalas Gintautas Krilavičius po balsavimo teigė, jog šis sprendimas galimas tik kaip tarpinis, nes, pasak jo, miestui atiduoti tokią visų rajono mokesčių mokėtojų pinigų sumą nėra teisinga.

„Už tuos 864 tūkstančius – jei manęs atmintis neapgauna, mes už panašią sumą esame visą darželį nupirkę“, – sakė tarybos narys.

Jis ragino tarybą susitelkti ir išspręsti darželių vietų trūkumą, kad šio mokesčio po metų būtų galima atsisakyti.

V. Makūnas pabrėžė, jog šis sprendimas iš tiesų priimamas tik metams, „kad nebūtų eskaluojamas tas klausimas“.

Kauno miesto savivaldybės taryba spalio 15 dieną nusprendė, kad iki šiol 58 centus siekęs dienos mokestis už darželį nuo sausio bus keliamas iki 9,2 euro. Miestiečių vaikams šis mokestis bus kompensuojamas, todėl jie ir toliau mokės 58 centus, tačiau tiems tėvams, kurie mieste nedeklaruoti, reikės mokėti visą kainą.

Miestas tiems vaikams, kurių tik vienas iš tėvų deklaruotas mieste, numatė kompensuoti pusę pilnos kainos. Rajonas tokių išlygų nepalieka ir teigia, jog norint pretenduoti į kompensaciją, rajone deklaruoti turi būti abu tėvai, nebent vieno iš jų tėvystės teisės yra apribotos, tėvai išsituokę, ir panašiai.

Vyriausybės atstovas Kauno apskrityje yra kreipęsis į savivaldybę su siūlymu pakeisti šį sprendimą, nes esama tvarka, jo vertinimu, yra diskriminacinė. Jei savivaldybės taryba nepakeis sprendimo, planuojama kreiptis į teismą.

Miesto savivaldybė teigia, jog mokesčio kompensavimas savivaldybės, kurios gyventojai moka mokesčius į biudžetą, gyventojams, negali būti laikomas diskriminaciniu ir kol kas sprendimo nekeičia.

Autorius: Austėja Masiokaitė-Liubinienė

Kaunas, gruodžio 19 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode