Sprogimas

Lietuvoje vyks įspėjamasis dviejų valandų švietimo įstaigų streikas

Lietuvoje ketvirtadienį vyks įspėjamasis dviejų valandų švietimo įstaigų streikas, reikalaujant skirti daugiau lėšų švietimui. 

„Mūsų streiko bendras laikas yra nuo aštuntos iki dešimtos valandos ryto, bet kai kurios švietimo įstaigos streikas prasidės anksčiau. Pavyzdžiui, kai kuriuose darželiuose – nuo septintos iki devintos“, – BNS sakė Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos vadovas Egidijus Milešinas.

Pasak streiką organizuojančios profsąjungos vadovo, šalyje streikuoti turėtų apie 350 švietimo įstaigų – mokyklose nevyks pamokos, į darželius vaikus tėvai turės atvežti vėliau nei įprastai.

„Jeigu ugdymo įstaigoje didelė dalis streikuojančiųjų, tai taip, ugdymo procesas prasidės dviem valandomis vėliau. Kitose įstaigose, kur streikuos mažiau darbuotojų, greičiausiai mokiniai, kurių mokytojai streikuoja, ateis vėliau, bus koreguojamas pamokų tvarkaraštis“, – teigė profsąjungos vadovas.

„Atskirai žiūrint į kiekvieno darželio atvejį, jeigu streikuoja visi darželio darbuotojai, tai vaikus priims dviem valandomis vėliau, tai tėvai turės galvoti, kur vaikus padėti, kur vyksta streikas“, – pridūrė jis.

E. Milešino vadovaujama organizacija vienija apie 10 tūkst. narių, jos vadovas taip pat pridūrė, kad sostinėje streikuoti turėtų apie 30 švietimo įstaigų. 

„Vilniuje šiuo metu yra 27 švietimo įstaigos, bet visuose miestuose vyks streikas“, – sakė E. Milešinas.

Pasak profsąjungos vadovo, streiku norima atkreipti Vyriausybės dėmesį į profsąjungos reikalavimus.

„Streikas – kraštutinė priemonė, mes jo nenorėjom daryti, čia Vyriausybės tokia politika. Streikas ir yra tokia priemonė, kad būtų galima sukelti nepatogumus visuomenei, kad Vyriausybė atsižvelgtų ir pradėtų spręsti problemas“, – sakė E. Milešinas.

Streiką palaiko visos profesinės sąjungos, 2017 metais pasirašiusios kolektyvinę sutartį, kurioje buvo numatyta 2020 metų biudžete švietimui skirti 117 mln. eurų.

Šiuo metu kitų metų biudžeto projekte tam numatyta kiek daugiau nei 55 mln. eurų.

Streikuoti ketvirtadienį taip pat ketina ir Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas, Švietimo ir mokslo profesinė sąjunga „Solidarumas“ ir profesinė sąjunga „Sandrauga“.

Kaip BNS teigė Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo vicepirmininkė Asta Lapinskienė, skaičiuojama, kad streikuoti turėtų apie 6 tūkst. dėstytojų ir mokslo darbuotojų.

„Sunku pasakyti. Pagal apklausas, streikuoti turėtų iki 80 procentų dėstytojų įvairiose institucijose. Maždaug apie 6 tūkst. turėtų streikuoti iš viso“, – sakė A. Lapinskienė.

Ji taip pat teigė, kad dalykinės paskaitos tuo metu nevyks, bus organizuojama vieša paskaita apie padėtį Lietuvos aukštajame moksle.

Streikuoti turėtų visos aukštosios mokyklos, priklausančios susivienijimui, tarp jų – Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Vytauto Didžiojo universitetas, Kauno technologijos universitetas, Klaipėdos universitetas, Šiaulių universitetas, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Lietuvos sporto universitetas, taip pat Kauno, Panevėžio, Utenos kolegijos.

Po streiko Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinė sąjunga rengia piketus prie Vyriausybės ir Finansų ministerijos, kur dalyvaus ir streiką palaikanti Lietuvos studentų sąjunga.

Ministras: gal pakaktų įspėjamojo streiko

Švietimo ministras Algirdas Monkevičius trečiadienį Vyriausybėje teigė, kad daroma viskas, kad švietimo darbuotojų reikalavimai būtų įvykdyti.

„Gal pakaktų įspėjamojo, jeigu mes sugebėsim sutartyje priartėti prie to ar pasiekti tas numatytas apimtis. Dabar link to judam, nėra man pačiam vienam lengva rasti tas pajamas. Tai yra kolegialus Vyriausybės darbas“, – žurnalistams sakė ministras.

„Tai yra kolegialus Vyriausybės darbas. Ir Seime, ir Vyriausybėje skaičiuojam bei judam rytoj. Rytoj galvoju ir pats pasikalbėti su mokytojais, kad matant visumą, koks balansas biudžeto ir ką galime padaryti, bent jau aš kaip ministras stengsiuosi padaryti viską, ką galiu“, – teigė jis.

A. Monkevičius taip pat pridūrė, kad ir premjeras Saulius Skvernelis „maksimaliai“ žadėjo prisidėti prie to, kad būtų įgyvendintas prieš dvejus metus pasirašytas susitarimas.

Autorius: Ramūnas Jakubauskas

Vilnius, lapkričio 28 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode