Sprogimas

SAM ragina medikus apie patiriamą psichologinį smurtą pranešti pasitikėjimo telefonu

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ragina medikus apie patiriamą psichologinį smurtą darbe pranešti pasitikėjimo telefonu, antradienį pranešė ministerija.

Sistemingą žeminantį elgesį ar kitokio pobūdžio spaudimą jaučiantys medikai turėtų kreiptis nemokamu pasitikėjimo telefonu 8 800 66004, pasirinkus skaičių „3“.

Pasak ministerijos, pasitikėjimo linija leis iš pirmų lūpų sužinoti apie gydymo įstaigų kolektyvuose vyraujančias problemas ir leis operatyviai imtis reikalingų priemonių ir taip prisidėti, kad medikai darbe jaustųsi saugūs. 

„Darbas – ne vieta psichologiniam smurtui, kažkokiam terorizavimui, engimui ar panašiems dalykams. Tam, kad to nebeliktų, turime kalbėti garsiai, išgyvendinti šias šaknis per daug metų įleidusias blogas tradicijas. Tad kviečiu visus medikus kalbėti, jei darbe vyksta tokie dalykai“, – pranešime sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. 

Skambučiai bus anonimiški, tad tokių duomenų kaip vardas, pavardė, pareigos pateikti nereikės.

Skambinančiųjų bus prašoma nurodyti tik gydymo įstaigą, kurioje patiriamas mobingas, psichologinis smurtas ar kitoks spaudimas. Paskambinus ne darbo metu bus galima palikti žinutę balso pašte.

Į tas gydymo įstaigas, apie kurias bus pranešta anoniminiais skambučiais, įvertinus informaciją, planuojama siųsti mobilią ekspertų grupę. Ji bendraus su vadovais, kolektyvu ir sieks išsiaiškinti, kokios konkrečios problemos vyrauja kolektyve ir kaip jos galėtų būti sprendžiamos.

Taip pat SAM skelbia su Vyriausybės kanceliarija pradėjusi viešąją konsultaciją, kaip būtų galima gerinti mikroklimatą, psichosocialines darbo sąlygas, tarpusavio bendravimo kultūrą ir spręsti kitas problemas gydymo įstaigose.

Taip pat siekiama paskatinti medikų bendruomenę dar labiau kalbėti, netylėti ir tartis, siekiant rasti geriausius sprendimus. Konsultacija vyks iki lapkričio 18 dienos.

Apie medikų patiriamą psichologinį smurtą iš vadovų ar aukštesnes pareigas užimančių gydytojų pradėta kalbėti po to, kai spalį nusižudė Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės medikas. 

Autorius: Austėja Masiokaitė-Liubinienė

Vilnius, lapkričio 5 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode