Parama dėkojame




Sprogimas

JAV žada padėti saugoti Baltijos šalių energetikos infrastruktūrą nuo kibernetinių atakų

Jungtinės Valstijos žada padėti Baltijos šalims saugoti jų energetikos infrastruktūrą nuo kibernetinių atakų, Lietuvai, Latvijai ir Estijai rengiantis atjungti elektros tinklus nuo posovietinės sistemos ir sinchronizuoti juos su Vakarų Europa.

Bendroje deklaracijoje, kurią sekmadienio popietę Vilniuje pasirašė JAV energetikos sekretorius Rickas Perry (Rikas Peris) ir Lietuvos, Latvijos bei Estijos ministrai, nurodoma, kad JAV gali teikti strateginę ir techninę paramą. 

Deklaracijoje pabrėžiama, kad šiuo metu yra labai svarbu „stiprinti strateginės Baltijos energetikos infrastruktūros kibernetinį saugumą“.

„Mes matome labai svarbų vaidmenį, kurį JAV galėtų vaidinti teikiant Baltijos valstybėms strateginę ir techninę paramą“, – rašoma deklaracijoje.

Kibernetinių atakų šaltiniai dokumente neįvardijami, bet Lietuvos žvalgyba šiemet perspėjo, kad šalies „energetikos sektorius yra vienas iš Rusijos kibernetinių grupuočių taikinių“.

Viešai paskelbtoje ataskaitoje Lietuvos žvalgybos tarnybos teigia fiksuojančios pasikartojančius Rusijos bandymus vykdyti Lietuvos energetikos sektoriaus sistemų žvalgybą. 

Siekdamos sumažinti priklausomybę nuo Maskvos, Baltijos šalys numato iki 2025 metų susijungti su Europos elektros energetikos sistema.

Lietuva, Latvija ir Estija šiuo metu veikia sinchroniniu režimu posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo.

Siekiant sklandaus atsijungimo, derybose su Rusija ir Baltarusija žada dalyvauti Europos Komisija.

Autorius: Vaidotas Beniušis

Vilnius, spalio 6 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode