Sprogimas

Vilniaus politikai registravo šūsnį siūlymų dėl atminimo lentų sostinėje

Vilniaus politikai registravo šūsnį siūlymų dėl atminimo lentų, numatančių steigti Istorinės atminties komisiją, sukurti atminimo ženklų įrengimo tvarką, taip pat grąžinti jau nukabintą lentą Jonui Noreikai – Generolui Vėtrai.

Valdančiųjų konservatorių registruotuose tarybos sprendimų projektuose siūloma, jog minėtos komisijos rekomendacijos politikams būtų privalomos nagrinėjant klausimus dėl miesto gatvių, aikščių, mokyklų, vaikų darželių pavadinimų ar jų pakeitimo, paminklų, skulptūrų statymo, atminimo lentų įrengimo ir kitais klausimais. Siūlomoje tvarkoje numatyta, kad minima komisija nagrinėtų tiek sprendimus įrengti lentas, tiek ir jas nukabinti.

Pasak konservatoriaus vicemero Valdo Benkunsko, taip reaguojama į mero Remigijaus Šimašiaus „vienasmenį sprendimą“ nukabinti lentą J. Noreikai ant Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos sienos.

„Komisija yra ir dabar, tik ją pakeltumėme iš administracinio lygmens į politinį, kurio negalima apeiti. Komisija išnagrinės prašymą ir priims sprendimus, ar jis pagrįstas, ar ne. Taryba, kaip rinkėjui atstovaujanti institucija, priima galutinį sprendimą. Taip eliminuojama vienasmeniško veikimo galimybė, užtikrinamos diskusijos, viešumas“, – sakė jis.

Tuo metu Artūro Zuoko opozicinė Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) siūlo apskritai grąžinti lentą į buvusią vietą. 

„Tiek, kiek susirinkome dokumentų, ir juos įvertinome, lentelės nuėmimas negalėjo būti vienasmeniškas mero sprendimas, nes tai turi būti priimta taryboje. Tokio sprendimo taryboje nebuvo, todėl lentelės nuėmimas mero administraciniu nurodymu savivaldybės įmonei „Grinda“ yra neteisėtas“, – paaiškino A. Zuokas.

Anot jo, administracija, pateikdama biurokratinius argumentus, neįtraukė kito frakcijos siūlymo – grąžinti Kazio Škirpos alėjos pavadinimą gatvelei prie Gedimino prospekto, greta paliekant ir Trispalvės alėjos pavadinimą. 

Atminimo lenta J. Noreikai nuimta liepos pabaigoje. R. Šimašius teigė tai padaryti nusprendęs, nes J. Noreika tvirtino nacių administracijos sprendimus steigti žydų getą ir konfiskuoti jų turtą.

Meras dėl šių siūlymų poziciją žada pateikti trečiadienį, prieš tarybos posėdį, BNS sakė jo atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas.

Sostinės taryba liepos pabaigoje taip pat nusprendė pervadinti Kazio Škirpos alėją sostinės centre dėl karininko viešai ne kartą deklaruotų antisemitinių pažiūrų.

Sprendimai sulaukė ir palaikymo, ir protestų.

Autorius: Ignas Jačauskas

Vilnius, rugpjūčio 26 d. (BNS). 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode