Sprogimas

Rudenį ketinama pratęsti partizanų paieškas sostinės Našlaičių kapinėse

 

Rudenį ketinama pratęsti partizanų paieškas sostinės Našlaičių kapinėse, teigia paieškas kuruojantis Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus vadovas Eugenijus Peikštenis.

„Mes kasime spalio mėnesį ir ieškosime trijų partizanų palaikų. Tuo bus baigti kasinėjimai šiemet šiose kapinėse, juos pratęsime kitąmet. Šiemet tikslas buvo surasti paskutinio aktyvaus partizano Antano Kraujelio-Siaubūno palaikus, tai tikslas buvo įvykdytas“, – BNS sakė E. Peikštenis.

Paskutinio aktyvaus partizano A. Kraujelio-Siaubūno palaikai Našlaičių kapinėse buvo rasti birželį. 1965 metais žuvusio partizano tapatybę patvirtino genetiniai tyrimai.  

Pernai šiose kapinėse rasti ir Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago palaikai, kurie vėliau iškilmingai perlaidoti Antakalnio kapinėse.

Anksčiau archeologai yra teigę, kad Našlaičių kapinėse gali būti ir daugiau žinomų partizanų palaikų. Žadama partizanų palaikų kitąmet ieškoti ir kitose galimose partizanų užkasimo vietose Vilniuje. 

Taip pat šiuo metu tiriami ir daugiau nei 30 palaikų, kurie buvo iškasti iš Druskininkų savivaldybėje esančio Leipalingio buvusios saugumo būstinės kiemo.

Kitąmet Leipalingyje ketinama pratęsti kasinėjimus, nes manoma, kad partizanai galėjo būti užkasti ir kitose vietose.

„Yra liudininkų, kurie sako, kad dar yra kitų vietų, kuriose gali būti užkastų partizanų palaikų, ne tik buvusio stribyno kieme“, – teigė E. Peikštenis. 

Manoma, kad tarp Leipalingyje rastų palaikų gali būti ir žymių Dainavos apygardos partizanų palaikai.

Autorius: Ramūnas Jakubauskas

Vilnius, rugpjūčio 10 d. (BNS).

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode