Sprogimas

Idėjos Lukiškių kalėjimui – startuolių centras, turistinis objektas, viešbutis

Vietoje liepos pradžioje uždaryto Lukiškių kalėjimo Vilniaus centre galėtų atsirasti startuolių centras, turistinis objektas ar viešbutis.

Tokios idėjos dominavo politikų, verslininkų ir visuomenininkų antradienį kalėjimo cerkvėje surengtoje diskusijoje.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius paragino atsivėrusią erdvę išnaudoti kuo greičiau.

Pasak jo, tai turėtų būti visiems žmonėms atvira erdvė.

„Uždarius šitą kalėjimą šis kompleksas neturėtų būti ilgą laiką tuščias, apaugęs voratinkliais“, – diskusijoje sakė ministras.

Šešių pastatų kompleksas dviejų hektarų teritorijoje yra įsikūręs netoli valstybės institucijų, tokių kaip Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, Užsienio reikalų ministerija, Seimas.

Ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius sakė, kad Lukiškių kalėjimas taptų populiari turistinė erdvė, čia galėtų atsirasti vieta startuolių dirbtuvėms ir penkių žvaigždučių viešbutis.

„Penkių žvaigždučių viešbutis nebūtų net unikalu. Turkija, Suomija, kitos valstybės turi kalėjimuose penkių žvaigždučių viešbučius“, – kalbėjo V. Sinkevičius.

Pasak jo, išlikusius pastatus reikėtų keisti kuo mažiau, o tai „padėtų atrasti kitokį Vilnių“.

„Manau, kad čia atsirastų erdvės net ir didžiausiam pasaulyje pabėgimo kambariui“, – juokavo ministras.

Uždarius Lukiškių kalėjimą, čia organizuojamos ekskursijos.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius tvirtino, kad pirmiausia reikėtų siekti nugriauti kalėjimą juosiančią tvorą, nors ši ir yra saugoma kaip kultūros paveldo objektas.

Jis taip pat svarstė apie idėjas kurti čia viešbutį, kultūrinę ar ekonominės veiklos erdvę ir tvirtino, jog pastatų kompleksą galėtų perimti savivaldybė.

„Visa tai padėta ant stalo, bet klausimas, kaip konkrečiai, kur konkrečiai, kokios galimybės, (...) prie to turėsime praleisti daugiau laiko, nei tik šiandien“, – sakė meras.

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos vadovas Mindaugas Statulevičius irgi tikino, jog kalėjimo teritorijoje turėtų atsirasti daug įvairių objektų, pavyzdžiui, nedidelis muziejus, verslo pastatai, viešbutis.

„Mes pasisakytume ir matytume čia mixą ir daugiafunkciškumą ir tai gali įnešti gyvybės šiai teritorijai“, – kalbėjo verslininkų atstovas.

Kai kurie diskusijos dalyviai tvirtino, kad šalia startuolių parko teritorijoje turėtų atsirasti ir kultūrinė erdvė.

„Tikrai manau, kad kūryba ir technologijos gali labai daug“, – kalbėjo Nacionalinė kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacijos vadovė Živilė Diavara.

„Šita vieta turi rodyti, kad mes išlipome iš savo dvasinio kalėjimo, esame laisvi ir esame kūrybingi ir šviesūs žmonės“, – teigė buvusi kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson. Šiuo metu ji yra ekologinio dizaino asociacijos „Ekoda“, vienijančios dizainerius, menininkus, kūrėjus, gamintojus bei kt., vykdančioji direktorė. 

Kalėjimo pastatų kompleksas yra įtrauktas į kultūros vertybių registrą.

Kultūros paveldo departamento vadovas Vidmantas Bezaras sakė, kad dar reikės įvertinti, kaip teritoriją bus galima tvarkyti.

„Mes galime ištirti ir tada visuomenė turėtų apsispręsti, kurią dalį reikia išsaugoti kaip etaloną, nejudinti, kurią galima keisti ir kurią galima nušluoti“, – teigė V. Bezaras.

Iš Lukiškių kalėjimo paskutiniai suimtieji ir nuteistieji išvežti birželio pabaigoje. Iš viso nuo sausio pradžios iš čia iškelti beveik 600 asmenų.

Autorius Saulius Jakučionis

Vilnius, liepos 9 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode