Sprogimas

Nepilnamečiams skirtose svetainėse ketinama uždrausti lošimų reklamą

18 metų nesulaukusiems jaunuoliams skirtose interneto svetainėse nuo lapkričio ketinama uždrausti bet kokią su azartiniais lošimais susijusią informaciją. 

Kultūros ministerija įspėja, kad jeigu Seimas tam pritartų, tai įgyvendinti būtų sunku, nes svetainės neskirstomos pagal auditoriją. Seimo nariai skirtingai vertina tokį galimą draudimą ir jo poveikį jaunimui.  

Socialdemokratė Rasa Budbergytė BNS teigė, kad toks draudimas yra neišvengiamas.  

„Kad riboti reikia, yra akivaizdu. Negalime nebandyti daugiau apriboti tokios veiklos, kuri yra žalinga visuomenei ar bent jau jos poveikis yra nenaudingas“, – BNS teigė parlamentarė. Ji pripažino per svarstymą komitete negavusi atsakymo, koks galėtų būti tokio draudimo poveikis. 

Tuo metu konservatoriui Mykolui Majauskui kilo klausimas, kodėl azartinių lošimų reklamos nesiekiama išguiti iš įvairių forumų, kur diskutuoja daug jaunimo. 

„Nemanau, kad tai išmintingas sprendimas, reikėtų padiskutuoti ir patikslinti, kad lošimų reklamos nebūtų jaunimo forumuose“, – BNS tvirtino parlamentaras. 

Kultūros ministerijos Visuomenės informavimo ir autorių teisių politikos grupės vadovas Deividas Velkas BNS nurodė, kad tokias pataisas įgyvendinti būtų sudėtinga, nes šiuo metu svetainės neskirstomos pagal jų auditoriją. 

Ministerija neturi informacijos, kiek Lietuvoje veikia nepilnamečiams skirtų svetainių. Šiuo metu duomenų bazėje yra 450 svetainių, pranešusių apie visuomenės informavimo veiklą, tačiau jų savininkams neprivalu pranešti, kiek ir kokio turinio jose yra. 

„Net ir šiai dienai ne visos interneto svetainės apie save yra pateikusios duomenis, nors tai jos turi padaryti, o norint kaupti papildomus duomenis apie svetainių turinio pritaikymą konkrečiai auditorijai, svetainės valdytojui tektų papildoma našta. Kadangi indeksuoti turinį yra informacijos rengėjo ar skleidėjo pareiga, jis turėtų pats ar pasitelkdamas ekspertą nuspręsti, ar svetainės turinys ir kiek jo nepilnamečiams skirtas“, – BNS teigė D. Velkas. 

Anot jo, pagal siūlomą įstatymo formuluotę institucijos turėtų patikrinti, ar svetainės teisingai vertina savo turinio paskirtį, bet tai nebūtų paprasta.  

„Kas imtųsi ir kokiais atvejais apskaičiuoti, ar iš tiesų tas pačios svetainės vertinimas teisingas. Dėl to galimos įvairios interpretacijos, nes interneto svetainės struktūra nėra tokia apibrėžta kaip leidinio“, –aiškino D. Velkas.  

Lošimų reklamos draudimą numatančią Azartinių lošimų įstatymo pataisą parengė valdantiesiems priklausančių socialdarbiečių atstovas Andrius Palionis. 

Nepilnamečiams skirtomis jis siūlo laikyti svetaines, kuriose ne mažiau kaip 4/5 (80 proc.) turinio sudarytų vaikams ir paaugliams skirtų renginių bei reiškinių aprašymai, vertinimas, informavimas apie juos, vaikų ir paauglių meninės ir techninės kūrybos sklaida. 

Pataisai šią savaitę pritarė Seimo Biudžeto ir finansų komitetas, dabar turi balsuoti Seimas.  

Autorė: Sniegė Balčiūnaitė

Vilnius, balandžio 28 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode