Parama dėkojame




Sprogimas

VU daugiau kaip 80 žmonių įteiks Atminties diplomus

 

Vilniaus universitetas (VU) antradienį per iškilmingą ceremoniją pagerbs 85 buvusius studentus ir darbuotojus, dėl sovietų ir nacių veiksmų pašalintų iš universiteto praeitame šimtmetyje.

„Ši iniciatyva yra universiteto klaidų praeityje pripažinimas, žvilgsnis į tamsiuosius ilgo VU gyvavimo tarpsnius bei istorinio teisingumo atstatymas. Tik tinkamai įvertinę savo istoriją galime kurti pozityvią ateitį“, – pranešime sakė VU rektorius Artūras Žukauskas.

Dauguma pagerbiamų asmenų yra Baltijos šalyse sovietų vykdyto trėmimo „Bangų mūša“ aukos. 

Iš 85 žmonių, kuriuos pagerbs universitetas, 31 buvo ištremtas. Iki šių dienų gyvi iš jų liko du – jiems diplomai bus įteikti asmeniškai, nuvykus į namus.

Vadinamaisiais Atminties diplomais bus pagerbti ir 47 žydai, kurie 1941 metais, vykdant naciams pavaldžios Švietimo valdybos Aukštojo mokslo departamento įsakymą, buvo pašalinti iš universiteto dėl savo tautybės.

VU pagerbs ir šešis skirtingų fakultetų studentus, kurie buvo pašalinti dėl antitarybinės veiklos ar ryšių su partizanais, taip pat ir universitete dirbusį dėstytoją, pasaulyje pripažintą profesorių Pranciškų Baltrų Šivickį.

Daugumą diplomų – apie 40 – atsiims iš VU pašalintų žmonių giminaičiai – sūnūs, dukros bei vaikaičiai, tačiau kai kurių giminaičių universiteto istorikams rasti nepavyko.  

Iniciatyva „Grįžtanti atmintis“ vyksta ketverius metus, ja siekiama atsiprašyti, pripažinti klaidas ir taip atkurti istorinį teisingumą. Universiteto rektorius šiemet kviečia prie iniciatyvos prisidėti ir kitas aukštąsias mokyklas.

Atminties diplomai suteikiami nuo 1940 metų birželio 15 dienos iš VU akademinės bendruomenės pašalintiems asmenims.  

Vilnius, balandžio 2 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode