Sprogimas

S. Skvernelis Izraelyje: taisome istorines klaidas, bet žiūrime į ateitį

 

Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis per vizitą Izraelyje pabrėžė siekį glaudžiau bendradarbiauti saugumo srityje, tačiau tikino nepamiršęs ir skaudžios Lietuvos žydų istorijos.

Tai jis sakė antradienio vakarą Jeruzalėje susitikęs su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu (Benjaminas Netanjahumi).

„Taisome istorines klaidas, bet žiūrime į ateitį. O ateitis yra bendra kova su iššūkiais, kylančiais ir šiame regione, ir pasaulyje: tai yra terorizmas, kibernetinės atakos, hibridiniai karai, – bendroje spaudos konferencijoje sakė S. Skvernelis. – Aš džiaugiuosi, kad Izraelis yra pirmoje fronto linijoje stabdant ir saugant Europą nuo mano išvardintų grėsmių.“

„Aš nepamirštu istorijos – vakar turėjau galimybę susitikti su daugiau kaip 200 litvakų, prisiminėme ir paminėjome Holokausto atminimo dieną“, – sakė Lietuvos premjeras.

Jis teigė, kad Izraelis yra vienas svarbiausių Lietuvos partnerių ne tik Artimuosiuose rytuose, bet ir visame pasaulyje, ir kalbėjo apie siekį stiprinti bendradarbiavimą aukštųjų technologijų srityje.

„Aptarsime mūsų potencialą stiprinti ekonominį bendradarbiavimą – ypatingai aukštųjų technologijų srityje, kur ir Lietuva, ir Izraelis gali pasigirti didžiuliu progresu“, – sakė Lietuvos premjeras.

B. Netanyahu sakė, kad jam pernykščio vizito Lietuvoje metu didelį įspūdį padarė lietuviški lazeriai.

„Dauguma to, ką mes darome automobilių technologijų srityje, yra susiję su lazeriais. Čia galime matyti atitikimą. Manau, kad tai galioja ir daugeliui kitų sričių. Manau, kad mūsų bendradarbiavimas turi geras perspektyvas“, – kalbėjo Izraelio premjeras.

Savo pasisakyme jis taip pat užsiminė apie Holokaustą Lietuvoje.

„Devyniasdešimt penki procentai žydų bendruomenės ten, nuostabios žydų bendruomenės, buvo išžudyta nacių ir jų kolaborantų“, – kalbėjo B. Netanyahu.

Jis pabrėžė, kad Izraelyje yra daugybė iš Lietuvos kilusių žydų, tarp jų ir jis pats, kurie taps tiltu iš praeities į ateitį.

Kelių dienų vizito Izraelyje metu S. Skvernelis aptarė Baltijos jūros ir Artimųjų Rytų regionų saugumo problemas, dvišalį ekonominį bendradarbiavimą, Izraelio santykius su Europos Sąjunga, susitiko su lietuvių kilmės žydų bendruomene, dalyvavo Lietuvos–Izreaelio verslo forume, kibernetinio saugumo konferencijoje.

Palestiniečių teritorijose Lietuvos premjeras vizito metu nesilankė.

Vilnius, sausio 30 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode