Sprogimas

Antibiotikai vaikams turėtų būti skiriami tik atlikus tyrimą

Šiaulių teritorinės ligonių kasos surengtame pasitarime, kuriame dalyvavo Respublikinės Šiaulių ligoninės (RŠL) ir Šiaulių miesto pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigų (PASPĮ) vadovai, pediatrai, šeimos gydytojai aptarta nerimą kelianti tendencija – Šiaulių regione užfiksuotas didžiausias šalyje antibiotikais gydytų vaikų skaičius. Šiaulių teritorinės ligonių kasos direktorius Remigijus Mažeika medikus raginoantibiotikus vaikams skirti atsakingai –tik atlikus C-reaktyvaus baltymo (CRB) tyrimą ir įsitikinus, kad sergama bakterine infekcija.

Ne vienerius metus medikai raginami atsakingai skirti, o visuomenė – atsakingai vartoti antibakterinius vaistus. Kad antibiotikai būtų skiriami tinkamai ir tik esant aiškioms indikacijoms, sveikatos apsaugos ministro įsakymupatvirtintas skatinimo racionaliai vartoti vaistus 2015-2017metais planas, pristatyti pavyzdiniaivaikų ligų diagnostikos ir gydymo protokolai.Deja, iki šiol nėra patvirtintos metodikos, kaip gydyti labiausiai paplitusius ūminius kvėpavimo susirgimus.Tyrimų duomenimis, antibiotikų poveikis sergant virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis yra minimalus. Dauguma pacientų pasveiksta per savaitę nepriklausomai nuo to, ar vartojo antibiotikus.Kiekvienas nereikalingas antibiotikų kursas reiškia, kad kita infekcija bus kur kas sunkiau išgydoma.

Atskiruose Lietuvos regionuose antibiotikų vartojimas ženkliai skyrėsi.Šiaulių teritorinės ligonių kasos direktorius Remigijus Mažeika pabrėžė, kad Šiaulių mieste ir rajone, Akmenės, Radviliškio, Plungės rajonuose nustatytas didžiausias šalyje antibiotikais gydytų vaikų skaičius. 2014 metais tik apie 8,8 procento vartojančiųjų buvo gydomi pirmo pasirinkimo vaistu, o kiti – plataus spektro antibiotikais.Ypač didelį nerimą specialistams keliaracionalios farmakoterapijos principų neatitinkantis kūdikių gydymas antibiotikais.Kūdikiams taip pat kur kas dažniau buvo skiriami plataus spektro penicilinai, o ne pirmo pasirinkimo vaistai.

Skandinavijos šalyse pirmo pasirinkimo vaistu gydoma apie 80 procentų pacientų, o plataus spektro antibiotikai skiriami tik esant būtinybei.    

Antibiotikai vaikams neturėtų būti skiriami be reikalo, todėl kreiptasi į Vaikų ligų srities vyriausiąją Šiaulių krašto specialistę Izoldą Krivienę, kitus vadovaujančius Šiaulių ligoninės pediatrus. Lietuvos pediatrų draugijai siūlyta inicijuotiprivalomų vaikų kvėpavimo sistemos ligų diagnostikos ir gydymo metodikų parengimąbei antibiotikų skyrimo kokybės rodiklius.

Siūlyta kelti gydytojų kvalifikaciją nepriklausomai nuo farmacijos kompanijų

Siekdamas užkirsti kelią neracionaliam antibiotikų vartojimui,Šiaulių TLK vadovas medikams siūlė skiepyti vaikus nuo bakterinių infekcijų (nuo 2014 metų spalio PSDF biudžeto lėšomis skiepijama pneumokokine vakcina), o antibiotikus skirti tik atlikus C–reaktyvaus baltymo (CRB) tyrimą.Taip pat siūlyta kelti gydytojų kvalifikaciją organizuojant racionalaus antibiotikų skyrimo mokymus, nepriklausomus nuo farmacijos kompanijų.

Šiaulių teritorinė ligonių kasa

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode