Sprogimas

Seimo narys siūlo švelninti bausmę už nedidelio kiekio narkotinių medžiagų kontrabandą

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovas Mykolas Majauskas siūlo švelninti bausmę už nedidelio kiekio narkotinių medžiagų kontrabandą.

Šiuo metu narkotikų kontrabanda, nepriklausomai nuo narkotinių medžiagų kiekio, baudžiama kaip ir ginklų, sprogmenų ar radioaktyviųjų medžiagų kontrabanda – laisvės atėmimu nuo trejų iki dešimties metų.

M. Majauskas siūlo už didelio narkotinių medžiagų kiekio gabenimą per sieną palikti tokią pačią bausmę, tačiau sankcijas už mažesnį kiekį prilyginti dopingo kontrabandai, už kurią gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Pasak Seimo nario, esamas reguliavimas lemia paradoksalią situaciją, kai gatvėje įsigijus kanapių gresia bauda arba laisvės atėmimas iki dvejų metų, o paštu iš užsienio atsisiuntus suktinę – nuo trejų iki dešimties metų nelaisvės.

„Ši problema yra ypač aktuali tarp jaunimo, dažnai besinaudojančio internetine prekyba ir pilnai nesuvokiančio, jog narkotinių medžiagų užsisakymas internetu iš kaimyninių valstybių užtraukia atsakomybę ne tik už disponavimą, bet ir už jų kontrabandą“, – BNS sakė M. Majauskas.

Anot jo, neapdairiai pasielgę jaunuoliai dėl vienos padarytos klaidos gali susigriauti visą gyvenimą – teistumas apriboja galimybes studijuoti kai kuriose užsienio šalyse, užkerta kelią į valstybės tarnybą.

„Paradoksalu, jog už beveik pusės kilogramo kanapių įsigijimą gatvėje gali būti skirta bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų. Tuo tarpu už smulkaus kiekio kanapių aliejaus medicininias tikslais ar suktinės atsisiuntimą internetu gresia nuo trejų iki dešimties metų reali laisvės atėmimo bausmė. Ši bausmė priskiriama prie sunkių nusikaltimų, kurios vykdymas net ir ypatingais atvejais negali būti atidėtas“, – atkreipia dėmesį parlamentaras.

Anot Seimo nario, esama bausmė Baudžiamajame kodekse buvo nustatyta ir skiriama už stambių kiekių narkotikų pervežimą per sieną su tikslu platinti, kai dar nebuvo nedidelio kiekio siuntimosi internetu reiškinio.

„Šiandien tai sukelia neadekvačias pasekmes paslydusiems jauniems žmonės, apsunkina sunkiai sergančių žmonių gyvenimus ir apkrauna bereikalingu darbu teisėsaugos pareigūnus, kurie negali koncentruotis į sisteminius, organizuotus nusikaltimus“, – sako konservatorių frakcijos atstovas.

Autorė: Milena Andrukaitytė

Vilnius, sausio 15 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode