Parama dėkojame




Sprogimas

Daugiabučių renovacijai – tik patikimus ir aukštus reikalavimus atitinkančius statybos produktus

„Aplinkos ministerija skiria daug dėmesio daugiabučių renovacijos kokybei, – sako aplinkos viceministrė Rėda Brandišauskienė, – ir todėl laikomės nuostatos, kad renovacijai turi būti naudojami tik patikimi statybos produktai, kurių eksploatacines savybes vertinant dalyvauja nustatyta tvarka nacionaliniu ar Europos Sąjungos lygiu kompetentingomis konkrečioje srityje pripažintos nepriklausomos įstaigos.“

Šiemetiniame ministerijos kvietime teikti paraiškas daugiabučiams modernizuoti numatyta, kad išorinių sienų ir cokolio darbams reikia naudoti išorinę termoizoliacinę sistemą, kuri turi Europos techninį įvertinimą ir yra paženklinta CE ženklu ar turi Nacionalinį techninį įvertinimą be CE ženklo arba minėtos sistemos turi būti suprojektuotos naudojant atskirus nustatyta tvarka CE ženklu ženklinamus statybos produktus. Pažymėtina, kad šis reikalavimas taikomas visoms išorinėms termoizoliacinėms sistemoms, neišskiriant skirtingų jų tipų, rūšių ar medžiagiškumo.

Pasak viceministrės, turi būti atliekamas trečiosios nepriklausomos šalies statybos produktų techninis įvertinimas nacionaliniu (rengiamas nacionalinis techninis įvertinimas) ar europiniu mastu (rengiamas Europos nacionalinis techninis įvertinimas) arba statybos produktų eksploatacinių savybių pastovumo vertinimui ir tikrinimui turi būti naudojami Europos Komisijos įgaliojimu Europos standartizacijos komiteto (CEN) parengti darnieji standartai. Tokia praktika įprasta užsienio valstybėse, be tokio įvertinimo dalyje Europos Sąjungos šalių daugelyje statinių negali būti naudojamas joks statybos produktas, kuris svarbus keliamos rizikos požiūriu.

Aplinkos ministerija laikosi esminės nuostatos, kad atsakomybę už deklaruotų statybos medžiagų savybes ir jų patikimumą turi prisiimti gamintojas, už projekto sprendinius – projektuotojas, o už projekto įgyvendinimą – statybos darbų (renovacijos) rangovas. Taip siekiama sumažinti, Redos Brandišauskienės žodžiais, statinių, kurie gali neatitikti esminių kokybės reikalavimų, riziką. Šios rizikos padariniai statinio savininkui (šiuo atveju – atnaujinto daugiabučio gyventojams) gali brangiai kainuoti, ypač, jeigu pasibaigia garantinis laikas. Tuomet rangovo ir (ar) statybos produkto gamintojo įsipareigojimai nutrūksta, o pašalinti atsiradusius trūkumus jau tampa statinio savininko problema.

Aplinkos ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode