Parama dėkojame




Sprogimas

Mirė aktorė N. Gelžinytė

 

Eidama 81-uosius Vilniuje mirė teatro ir kino aktorė Nijolė Gelžinytė, BNS patvirtino Valstybinio jaunimo teatro atstovai.

Šiauliuose gimusi aktorė dirbo Jaunimo teatre Vilniuje, dėstė Lietuvos konservatorijoje (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija) bei Vilniaus universitete, universitete įkūrė teatro studiją „Teatriukas“, dirbo Lietuvos televizijoje ir radijuje.

Ji vaidino Sauliaus Vosyliaus režisuotuose televizijos serialuose „Giminės“, „Atžalos“.

Aktorius Vidas Petkevičius Jaunimo teatre kartu dirbusią kolegę vadina atjautos žmogumi. Anot jo, N. Gelžinytė stengėsi suprasti ir „visada įsigilinti į kito žmogaus problemas“.

„Ji pasiūlė mano dukrai vardą – sakė, pavadinkite Gabriele. Taip prilipo ir, atrodo, taip ir turėjo būti. Aš esu dėkingas už jos parnerystę“, – BNS sakė V. Petkevičius.

Saulius Bareikis kolegę prisimena kaip puikią partnerę bei puikų žmogų.

„Ji – mano, galima sakyti, pirmoji partnerė Jaunimo teatre, vaidinome „Harolde ir Modėje“. Man tai skaudi žinia (...). Tai – brangus, kertinis žmogus, kuris reiškė visą kūrybinį etapą“, – sakė S. Bareikis.

Anot jo, ir jis, tir N. Gelžinytė profesinio meistriškumo mokėsi pas tą pačią dėstytoją – profesorę Ireną Vaišytę, akcentavusią aktoriaus profesinę etiką, reiklumą.

„Nijolė buvo reikli sau ir kitiems. Jos reiklumas man arba sau nebuvo našta, kadangi aš lygiai taip pat esu reiklus ir sau, ir partneriui“, – teigė S. Bareikis.

N. Gelžinytė Jaunimo teatre sukūrė keletą vaidmenų, tarp jų – Pepės „Pepė ilgakojinė“, poetės Emily Dickinson (Emili Dikinson) spektaklyje „Amhersto atsiskyrėlė“, Sarah Bernhardt (Saros Bernar) „Memuaruose“.

Prieš daugiau nei dešimtmetį bernardinai.lt skelbtame interviu Agnei Marcinkevičiūtei aktorė pripažino, kad svarbiausias jai buvo paskutinysis Modės vaidmuo Dalios Tamulevičiūtės režisuotame „Harolde ir Modėje“ – spektaklis baigtas rodyti 2002-aisiais.

„Kartą man vyresnio amžiaus moteris pasakė: „Po to, kai pasižiūrėjau šį spektaklį, nebebijau mirties“. Ko daugiau kūrėjui reikia... Per šitą spektaklį įsigijau daug artimų jaunų žmonių, jiems manęs reikėjo kaip Haroldui Modės. Tai lyg ir gyvenime aš virtau tokiu žmogumi“, – interviu kalbėjo N. Gelžinytė.

Nepriklausomoje Lietuvoje gimusiųjų kartos atstovai aktorę prisimena ir kaip lietuviškų pasakų „balsą“, ji garsino ir animacinius filmus. 

Vilnius, rugsėjo 17 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode