Parama dėkojame




Sprogimas

Visuomenininkai, politologai ragina nemažinti Seimo narių skaičiaus

 

Daugiau nei 80 visuomenininkų, politologų, žiniasklaidos atstovų ir valstybės pareigūnų ketvirtadienį paragino politikus nemažinti Seimo narių skaičiaus.

Kreipimesi į parlamentinių partijų lyderius ir šalies vadovus pareiškė, kad „mažėjantis rinkėjų ir aktyvių Seimo narių skaičius taip pat anaiptol nereikš didėjančios Seimo darbo kokybės ir deramo visuomenės įvairovės atstovavimo“.

„Priešingai, sumažėjus vietų parlamente, tolesnes Konstitucijos pataisas arba kontroversiškus įstatymus bus galima priimti mažesniu balsų skaičiumi, tad piliečiai bus dar prasčiau atstovaujami“, – teigiama dokumente.

Parašus po šiuo kreipimuisi rinko istorikas, konservatorius Bernardas Gailius.

Jis išplatintas Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui rugsėjo pradžioje pažadėjus teikti projektą, kuriuo būtų siūlomas referendumas dėl Seimo skaičiaus sumažinimo nuo 141 iki 121 nario.

Panašaus turinio dokumentas politikams buvo siųstas 2017 metų pradžioje, kai sausį Seimas po pateikimo pritarė valdančiųjų „valstiečių“ siūlymui sumažinti parlamentarų skaičių iki 101 Seimo nario.

Kreipimęsi į šalies vadovus ir partijų lyderius rašoma, jog Seimo narių skaičiaus mažinimo šalininkų argumentas, kad pokyčiai reikalingi dėl sumažėjusio Lietuvos gyventojų skaičiaus, yra nepagrįstas.

„Būtina prisiminti, jog ne vien Lietuvos gyventojai yra Lietuvos Respublikos piliečiai ir toli gražu ne visi piliečiai gyvena Lietuvoje“, – teigiama dokumente.

Be kitų asmenų, jį pasirašė buvęs užsienio reikalų viceministras Albinas Januška, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis, LRT vadovė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis, buvęs Valstybės saugumo departamento vadovas Povilas Malakauskas.

Dokumentą taip pat pasirašė ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas, nors premjeras Seimo narių skaičiaus mažinimui pritaria.

„Mes tuos parašus surinkome, kai buvo pirmą kartą pasiūlyta sumažinti Seimo narių skaičių“, – BNS sakė B. Gailius.

„Kai pamatėme, kad vėl atnaujinamas tas siūlymas ir jo niekas neketina atsisakyti, tai mes tiesiog pagalvojome, kad dar kartą reikia pasakyti, jog tai neatsakingas elgesys su Konstitucija, keliantis grėsmę konstitucinei santvarkai“, – pridūrė jis.

Referendumą dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo siūloma skelbti kartu su plebiscitu dėl dvigubos pilietybės, šie balsavimai vyktų kitąmet.

Autorius: Saulius Jakučionis

Vilnius, rugsėjo 13 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode