Sprogimas

Lietuvos miestuose atsinaujina viešasis transportas, asmeninio automobilio reikės rečiau

 

Panaudojant Europos Sąjungos fondų investicijas, Lietuvos didžiuosiuose miestuose atnaujinamas viešasis transportas. Susisiekimo ministro Roko Masiulio įsakymu 1,92 mln. eurų iš ES sanglaudos fondo skirta Panevėžio miesto savivaldybei, kuri už šias lėšas artimiausiu metu ketina įsigyti ne mažiau kaip 10 naujų ekologiškų autobusų. Naujas viešojo transporto priemones ES lėšomis šiuo metu taip pat perka Vilnius, Klaipėda bei Šiauliai, tam rengiasi ir Kaunas.

Nauji ekologiški, suslėgtomis gamtinėmis dujomis varomi autobusai leis atnaujinti apie 15 proc. Panevėžio viešojo transporto parko, kurį šiuo metu sudaro 67 autobusai, iš jų 52 senesni nei 15 metų. Seni dyzeliniai autobusai turi aukštus oro taršos rodiklius ir sąlyginai dideles transporto priemonių eksploatavimo sąnaudas, dėl dažnų gedimų ne visada pavyksta laikytis nustatyto eismo grafiko.

„Ekologiškas viešasis transportas itin svarbus, siekiant paskatinti gyventojus kasdienėms kelionėms mieste vietoj savo automobilio dažniau rinktis viešąjį transportą. Naujos patogesnės transporto priemonės pagerins Panevėžio viešojo transporto paslaugų kokybę, leis sumažinti oro taršą mieste. Panaudojant europines lėšas ekologiškų transporto priemonių planuojama įsigyti ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose“, – sakė susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Perkami autobusai bus žemagrindžiai, juose bus vietos, pritaikytos neįgaliesiems ir specialiųjų poreikių turintiems žmonėms su vežimėliu. Autobusuose numatyta vaizdo stebėjimo sistema, skirta keleivių ir vairuotojų saugumui užtikrinti, vaizdinės ir garsinės keleivių informavimo priemonės, išorinis durų apšvietimas transporto priemonei sustojus ir atidarius duris. Eismo saugai užtikrinti naujuosiuose autobusuose taip pat veiks moderni technologija – antialkoholinis variklio užraktas.

2014–2020 m. laikotarpiu penkių didžiųjų Lietuvos miestų viešojo transporto parkams atnaujinti iš viso numatoma skirti 28,69 mln. eurų ES sanglaudos fondo investicijų. Panaudojant šias lėšas, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje iš viso planuojama įsigyti daugiau kaip 100 naujų ekologiškų transporto priemonių – troleibusų ir autobusų.

Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode