Sprogimas

Žygimantas Vaičiūnas: regioniniam bendradarbiavimui atsiveria naujos erdvės

 

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas rugsėjo 5-6 d. dalyvauja Ekonomikos forume Krynicoje (Lenkija). Kartu su Lenkijos energetikos ministru Ž. Vaičiūnas dalyvavo regiono energetiniam saugumui skirtoje diskusijoje.

 

 

Diskusijos metu ministras pažymėjo, kad šiais metais pasiekta esminė pažanga įgyvendinant visam regionui svarbius strateginius energetikos infrastruktūros projektus – Baltijos šalių sinchronizacijos su Europos elektros tinklais projektą ir Lietuvos – Lenkijos dujotiekio (GIPL) projektą. Gegužės mėn. buvo pasirašytas galutinis investavimo sprendimas dėl GIPL, o birželį Baltijos šalys, Lenkija ir Europos Komisija pasirašė politinį susitarimą dėl sinchronizacijos.

„Baltijos šalių ir Lenkijos nepriklausomybės šimtmetį įprasminame reikšmingomis energetinėmis sėkmės istorijomis. Sinchronizacijos ir dujų jungties su Lenkija projektų užuomazgos buvo prieš dešimtmetį, o paskutiniais metais bendrų pastangų ir atsakingo požiūrio dėka pavyko pasiekti esminį lūžį. Šie projektai užtikrins energetinį saugumą ir patikimumą, integruos Baltijos šalis į europinius tinklus ir rinką”, - sakė energetikos ministras.

Ministras taip pat pažymėjo, kad sinchronizacijos projektas atveria naujų erdvių regioniniam bendradarbiavimui atsinaujinančios energetikos srityje. Baltijos šalių elektros sistemos sinchronizaciją vykdant per dabartinę „LitPol Link“ jungtį ir papildomą jūrinę jungtį tarp Lenkijos ir Lietuvos, ateityje atsivers didesnės galimybės jūrinio vėjo parkų integracijai.

„Visas regionas juda atsinaujinančios energetikos kryptimi ir šioje srityje dar neišnaudojame regioninio bendradarbiavimo potencialo. Turime įvertinti regioninių vėjo jėgainių jūroje projektų perspektyvas, ypač matydami atsiveriančias naujas infrastruktūros galimybes. Tai leistų tokius projektus įgyvendinti pigiau, greičiau ir suderinti su mūsų saugumo interesais”, - kalbėjo Ž. Vaičiūnas.

Krynicoje energetikos ministras taip pat susitiko su Lenkijos energetikos ministru K. Tchorzewskiu. Svarbiausia pokalbio tema –sinchronizacijos projekto įgyvendinimas.

Abi pusės pasidžiaugė, kad darbai vyksta pagal birželį patvirtintą politinį susitarimą, o Lenkijos Gdansko instituto mokslininkų kokybiškas ir laiku atliktas darbas leidžia sėkmingai žengti tolimesnius žingsnius.

Atlikti vertinimai parodė, kad tiekimo saugumas gali būti užtikrintas įgyvendinant sinchronizaciją su Europa per dabartinę „LitPol Link“ jungtį ir papildoma jūrinę jungtį, taip pat įdiegiant tam tikrus papildomus techninius sprendimus.

Kitą savaitę šios studijos rezultatai bus tvirtinami Baltijos energijos rinkos jungčių plano (BEMIP) aukšto lygio grupėje. Po to Baltijos šalių perdavimo sistemos operatoriai kartu su Lenkijos operatoriumi pateiks bendrą paraišką Europos perdavimo sistemos operatorių sajungai (ENTSO-E).

Nuo 1992 m. Krynicoje vykstantis Ekonomikos forumas, kuris dar vadinamas Rytų Europos Davosu, yra vienas svarbiausių ir didžiausių šio regiono ekonomikos renginių.

Energetikos ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode