Sprogimas

Europos Sąjungoje vis daugiau vaikų gimsta ne santuokoje

 

Eurostat duomenimis, 2016 metais ne santuokoje gimė apie 43 proc. Europos Sąjungos vaikų. Nuo 2000 metų ši dalis išaugo maždaug 15 proc. (augo pastoviai maždaug po 1 procentinį punktą per metus) ir signalizuoja apie kintančius šeimos formavimo modelius: vaikai vis dažniau gimsta nesantuokiniuose santykiuose, sugyventinių porose ir vienišų tėvų namuose.

2016 metais aštuoniose ES šalyse ne santuokoje gimusių vaikų užregistruota daugiau nei gimusių susituokusioms poroms: Prancūzijoje ne sutuoktinių porose gimė 60 proc. vaikų, Bulgarijoje ir Slovėnijoje – po 59 proc., Estijoje – 56 proc., Švedijoje – 55 proc., Danijoje – 54 proc., Portugalijoje – 53 proc., Nyderlanduose – 50 proc. Tuo tarpu Graikijoje, Kroatijoje ir Kipre daugiau nei 80 proc. vaikų gimė sutuoktinių porose.

2015-2016 m. laikotarpiu nesantuokinių vaikų skaičius augo beveik visose ES šalyse, išskyrus Lietuvą, Estiją, Italiją, Latviją, Vengriją ir Jungtinę Karalystę. Bulgarijoje ir Airijoje proporcija nekito. Europos Laisvos Prekybos Asociacijai priklausančiose Šveicarijoje ir Lichtenšteine 2016 m. ne santuokoje gimė mažiau nei 25 proc. vaikų, tuo tarpu Norvegijoje ir Islandijoje atitinkamai 56 ir 70 proc. vaikų.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode