Sprogimas

Pagerbti geriausiai brandos egzaminus išlaikę mažeikiškiai abiturientai

Praėjusį ketvirtadienį Vilniuje, Valdovų rūmuose, vyko iškilminga geriausių šalies abiturientų bei profesinių mokyklų absolventų pagerbimo šventė.

Iškilmingame renginyje dalyvavo sėkmingiausiai brandos egzaminus išlaikę abiturientai, tarp kurių ir mažeikiškiai – Gabijos gimnazijos abiturientai: Gintarė Vaizgielaitė, gavusi 100 balų įvertinimą iš užsienio kalbos (anglų), matematikos ir fizikos valstybinių brandos egzaminų, Marius Vaitkevičius, gavęs taip pat 100 balų įvertinimą iš užsienio kalbos (anglų), matematikos, fizikos ir informacinių technologijų valstybinių brandos egzaminų. Šventėje nedalyvavo net keturis šimtukus surinkusi šios gimnazijos abiturientė Rūta Bagdonaitė.

Šimtukininkų pasiektais rezultatais džiaugėsi ir juos pasveikino LR Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.

LR Ministras Pirmininkas sakė, kad, vertindamas brandos egzaminų statistiką, visada atkreipia dėmesį į tai, kokias mokyklas abiturientai baigė. A. Butkevičius pabrėžė, kad jį ypač džiugina tai, jog Lietuvoje šimtukininkus ugdo ne tik prestižinės didmiesčių gimnazijos, bet ir mažesnių miestų mokyklos.

„Didžiuojuosi jumis visais, gerai besimokančiais, ir jūsų mokytojais, kurie jus užkrėtė žinių troškimu, ir jus auklėjusiais tėvais. Linkiu neprarasti smalsumo ir kantrybės, studijuoti su ugnele, sėkmingai atrasti savo profesinį kelią. Ateitis priklauso jums – jaunimui, kuris kryptingai dirbs, įgis reikiamų gebėjimų ir mokės juos pritaikyti savo pačių bei visuomenės labui“, – linkėjo švietimo ir mokslo ministrė A. Pitrėnienė.

Renginyje drauge su šauniaisiais abiturientais dalyvavo jų tėveliai, Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyr. specialistė Nijolė Zakalskienė, Mažeikių Gabijos gimazijos direktoriaus pavaduotoja Sonata Šakienė.

Pasak Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyr. specialistės N. Zakalskienės, renginys buvo iškilmingas ir šiltas. Susirinkusiesiems grojo Lietuvos filharmonijos kamerinės muzikos Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kvartetas. Visus šventės dalyvius žavėjo įspūdinga aplinka – didingi Valdovų rūmai paliko neišdildomų įspūdžių abiturientams.

Abiturientai džiaugėsi iš LR Ministro Pirmininko A. Butkevičiaus rankų gautu sveikinimu. Kiekvienam abiturientui buvo įteiktas vardinis rašiklis.

„Šventė labai patiko – tiek koncertas, tiek abiturientų pagerbimas. Šiek tiek liūdna, kad tai lyg ir paskutinis renginys, tiesiogiai susijęs su mokymusi gimnazijoje. Toliau kamuos tolesnio mokymosi ir savarankiško gyvenimo rūpesčiai. Svarbu pabrėžti, kad aukštų rezultatų gali pasiekti kiekvienas. Neretai girdžiu, kaip geriau besimokantys mokiniai vadinami „apdovanotais protu“ arba sakoma, kad jiems „duota daugiau smegenų“. Man tai skamba kaip pasiteisinimas. Teisingiau būtų sakyti, kad niekas niekam papildomo proto neduoda – jį mes patys išsiugdome padedami artimųjų ir mokytojų. Daug įtakos daro ir aplinka, bet galų gale viskas priklauso nuo įdėto darbo“, – kalbėjo Mažeikių Gabijos gimnazijos abiturientas M. Vaitkevičius.

Kaip nurodoma LR švietimo ir mokslo ministerijos pranešime spaudai, sėkmingiausiai brandos egzaminus išlaikę abiturientai renkasi studijas mūsų šalyje. Rugsėjį 1414 šimtukais įvertintų abiturientų (84 proc.) savo studijas pradės 26 skirtingose Lietuvos aukštosiose mokyklose. Daugiausia Vilniaus universitete (692), Kauno technologijos universitete (210) ir Lietuvos sveikatos mokslų (154) bei Vilniaus Gedimino technikos universitetuose (116). Tarp šimtukininkų populiariausia aukštoji neuniversitetinė mokykla – Vilniaus kolegija, kurioje studijuos 26 maksimaliu valstybinio brandos egzamino balu įvertinti abiturientai.

Šimtukininkų yra beveik visose – 59 iš 60 – Lietuvos savivaldybėse. Daugiausiai didžiuosiuose miestuose – Vilniuje (779), Kaune (377), Klaipėdoje (176), Šiauliuose (118), Panevėžyje (105). Bent kelios dešimtys šimtukininkų taip pat mokėsi Mažeikių, Vilkaviškio, Jonavos, Ukmergės, Biržų, Kretingos rajonuose, Marijampolės savivaldybėje, Alytuje, Palangoje.

2015 m. brandos egzaminų sesijos metu iš viso 2195 abiturientų darbai buvo įvertinti 100 balų. Po 5 šimtukus gavo 7 mokiniai, po 4 – 27, po 3 – 76, po du – 250, po 1 – 1324 mokiniai. Nors vieną brandos egzaminą surinkdami maksimalų balų kiekį šiemet išlaikė 1684 abiturientai iš 252 mokyklų visoje šalyje. Praėjusiais metais tokių abiturientų buvo 1025.

Savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode