Parama dėkojame




Sprogimas

Profesinėje šventėje žurnalistai vaidino teismo posėdžio dalyvius

Šiaulių apylinkės teisme vyko renginys „Žurnalistas teisėjo kėdėje“. Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai skirtame renginyje žiniasklaidos atstovai užėmė teismo posėdžio dalyvių vietas. Per teismo posėdį proceso dalyviai įsijautė į vaidmenis ir pasakojo nerealias istorijas. Salėje skambėjo juokas ir aplodismentai.

 

Vaidmenys ir artistai

 

Šiaulių apylinkės teismo posėdžių salėje neįprasta atmosfera. Šiek tiek susijaudinę būsimieji inscenizacijos dalyviai, atsipalaidavę ir linksmi žiūrovai. Stebėti procesą į antrą posėdžių salę susirinko Šiaulių apygardos teismo, Šiaulių apygardos administracinio teismo ir Šiaulių apylinkės teismo darbuotojai bei gausus būrys žiniasklaidos atstovų. Šiaulių apylinkės teismo pirmininkė Gema Janušienė  pasveikino žurnalistus profesinės šventės proga, palinkėjo sėkmės darbe ir gerų emocijų renginyje.

 Teismo proceso  dalyviai – žiniasklaidos atstovai – užėmė savo vietas. Šiaulių apylinkės teismo Komunikacijos skyriaus vedėja Nijolė Damulė pristatė proceso dalyvius: teisėjas – „Lietuvos ryto“ žurnalistas Gintaras Šiuparys, prokuroras – „Respublikos“  žurnalistas Sidas Aksomaitis, kaltinamasis – „Šiaulių krašto“ fotografas Giedrius Baranauskas, kaltinamojo advokatė –Mažeikių rajono laikraščio „Būdas žemaičių“ žurnalistė Vaida Galdikė, nukentėjusioji – „Šiaulių naujienų“ žurnalistė Akvilė Pušinskaitė, liudytoja – Šiaulių regiono televizijos „S plius“ žurnalistė Lina Galkuvienė, teismo posėdžio sekretorė – „Šiaulių televizijos“ žurnalistė Neringa Trinkaitė. Posėdžio inscenizaciją moderavo Šiaulių apygardos teismo pirmininkas Vytautas Kursevičius.

 

Inscenizacijos scenarijus

 

Inscenizacijos dalyviams buvo pateiktas toks scenarijus: 2015 m. sausio 15 d., apie 00.05 val.,  kaltinamasis Giedrius Baranauskas, turėdamas tikslą pagrobti svetimą turtą, įsibrovė į UAB „Svajonių miestas“ priklausančio viešbučio, esančio Vilniaus g. 1, Šiauliuose, 10 numerį, kur viduje buvusiai A. P.  grasino šaunamuoju ginklu bei panaudojo pastarosios atžvilgiu fizinį smurtą: lipnia juosta surišo kojas, rankas, užklijavo burną, grasino sumušti. Po to iš patalpos pagrobė Akvilei Pušinskaitei priklausančius 30 porų naujų moteriškų batelių raudonais padais, kurių 15 porų buvo pažymėtos „Christian Louboutin" prekių ženklu (poros vertė 200 EUR, likusių, pažymėtų lietuvišku „Pokylio batai“ prekių ženklu, poros vertė – 50 EUR), piniginę su viduje buvusiais 500 EUR įvairiomis kupiūromis ir krepšį, neturintį materialinės vertės.  Iš viso iš Akvilės Pušinskaitės  pagrobė turto už 4 250 EUR. Po valandos Akvilei Pušinskaitei pavyko išsilaisvinti. Akvilė Pušinskaitė  nubėgo iki viešbučio registratūros administratoriaus ir iškvietė policiją.

 

 Kaltinamojo versija nustebino proceso dalyvius  

 

Proceso dalyviai greitai įsijautė į vaidmenis. Teisėjas G. Šiuparys griežtai ir atsakingai vedė teismo posėdį. Teismo posėdžio sekretorė N. Trinkaitė taip pat tinkamai atliko savo vaidmenį. Teisėjas suteikė žodį prokurorui S. Aksomaičiui, kad šis pagarsintų kaltinamąjį aktą. Prokuroras tvirtino, kad kaltinamasis nusižengė net pagal aštuonis BK straipsnius. Anot S. Aksomaičio, nors kai kurių nusikaltimų G. Baranauskas neįvykdė, bet iš akių matyti, kad norėjo nusikalsti. Kaltinamasis yra teistas jau 18 kartų.

Vėliau buvo apklaustas kaltinamasis G. Baranauskas. Jis savo kaltę pripažino iš dalies. Kaltinamasis nurodė, kad moteriškus batelius paėmė, gelbėdamas moteris nuo skausmo. Mat bateliai su itin aukšta pakulne. „Aš ėjau gatve, pamačiau gražią merginą ir nusprendžiau ją pasekti. Sužinojęs, kur ji gyvena, užsukau į svečius. Dovanų nunešiau pistoleto formos tortą. Ji išsigando ir pradėjo griuvinėti. Taip mergina susisuko į lipnią juostą, kuri buvo ant žemės. Aš paėmiau batelius ir išnešiau juos į gatvę, kad moterys daugiau nebesikankintų. Raudoni batų padai slepia kraujuojančias kojas“, – teigė kaltinamasis. 

Nukentėjusioji A. Pušinskaitė tvirtino esanti batų dizainerė, todėl atsivežė į Šiaulius daug batų, kuriuos turėjo demonstruoti studentams. Į jos kambarį įsiveržė G. Baranauskas, kuris turėjo tikrą ginklą, o ne tortą.   

Liudytoja L. Galkuvienė matė, kaip kaltinamasis iš viešbučio išsinešė permatomą maišą, kuriame buvo batai raudonais padais.   

Kaltinamojo advokatė V. Galdikė tvirtino, kad G. Baranauskas nekaltas.

Baigiamojoje kalboje prokuroras teisiamajam pasiūlė skirti tokią bausmę – mėnesį, kiekvieną rytą, nukentėjusiajai atnešti gėlių puokštę, tačiau teisėjas G. Baranauskui skyrė daug griežtesnę bausmę – 7 metus laisvės atėmimo, bausmę atliekant pataisos kolonijoje.  

 

Apdovanojimai ir vertinimai

 

Teismo posėdį moderavęs Šiaulių apygardos teismo pirmininkas V. Kursevičius gyrė žiniasklaidos atstovus, kurie per kelias minutes sugebėjo įsijausti į vaidmenis ir įtikinamai bei profesionaliai suvaidinti teismo posėdį. Gerų žodžių Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną žiniasklaidai negailėjo teismo procesą stebėję teisėjai, teisėjų padėjėjai ir kiti teismų darbuotojai. Šiaulių apygardos teismo pirmininkas V. Kursevičius inscenizacijos dalyviams įteikė specialius prizus.

„Žurnalistai, kurie nuolat rašo apie teismų darbą, patys patyrė, su kokiais iššūkiais susiduria teisėjas, priimdamas sprendimą, ką patiria bylos šalys teismo posėdžio metu, ką jaučia liudytojai ir ar lengva advokato duona, – kalbėjo teismo pirmininkas. –Gyvenime toks procesas vyksta šiek tiek kitaip, o šiuo atveju žurnalistai turėjo galimybę „savo kailiu“ pajusti, ką reiškia būti teisėju, ką turi kalbėti advokatas, kaip jaučiasi kaltinamasis ir kokios prokuroro funkcijos. Norėjosi žurnalistams parodyti vidinę proceso pusę. Iš tikrųjų, bylos būna daug sudėtingesnės ir atsakomybė daug didesnė, todėl žmogus rinkdamasis teisėjo profesiją turi įvertinti savo galimybes ir sugebėjimus.“

Renginį „Žurnalistas teisėjo kėdėje“ organizavo Šiaulių apylinkės teismas kartu su Šiaulių apygardos teismu. Panašūs renginiai, skirti Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai paminėti tuo pačiu metu vyko penkiose Lietuvos apygardos teismų teritorijose.

Nijolė DAMULĖ

Šiaulių apylinkės teismo Komunikacijos skyriaus vedėja

 

http://www.buvodu.lt/

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode