Sprogimas

Penki Mažeikių krašto moksleiviai – gabiausių Lietuvos vaikų autobiografijų rinkinyje

Šių metų balandžio pabaigoje VšĮ Leidybos idėjų centro išleistas autobiografinių apybraižų rinkinys „Kas bus kas. Lietuvos ateitis“ yra unikali, Lietuvoje pirmą kartą leidžiama tokio pobūdžio knyga, skirta jauniesiems Lietuvos talentams suburti. Jie – tautos ateitis, Lietuvos kūrėjai, tobulintojai, puoselėtojai. Jie – būsimieji šalies vadovai, mokslininkai, menininkai, sportininkai ir visuomenininkai, ateities lyderiai, ne tik kursiantys savo verslus, bet ir tapsiantys geriausiais ir geidžiamiausiais darbuotojais.

          

     Didžiąją knygos dalį sudaro autentiškos gabiausių Lietuvos mokinių autobiografinės apybraižos – jų net 569. Tarp pusšešto šimto gabiausių Lietuvos mokinių ir penki Mažeikių krašto mokyklų auklėtiniai: Justina Budaitė, Elvinas Ribinskas ir Jonas Šopa iš Mažeikių Gabijos gimnazijos, Marius Balodis iš Mažeikių rajono Krakių pagrindinės mokyklos ir Džiugilė Kersnauskaitė iš Mažeikių rajono Viekšnių gimnazijos.

     Apybraižose vaikai pasakoja apie savo šeimas, mėgstamiausias pamokas, pasiekimus, autoritetus, dalijasi savo svajonėmis ir Lietuvos vizija po dešimtmečio. Vaikų pasakojimai išties įdomūs ir spalvingi, kupini svajonių ir ryžto tas svajones įgyvendinti. Štai Justina Budaitė Mažeikius garsina kaip dainininkė. Mergina prizines vietas laimi ne tik šalies, bet ir tarptautiniuose konkursuose. Lietuvoje Justina tapo žinoma, kai 2014 m. tapo LNK televizijos projekto „Lietuvos balsas“ laimėtoja. „Iš visų šių pasiekimų labiausiai didžiuojuosi savo pirmuoju didžiuoju prizu, kurį laimėjau būdama 13 metų 2011 m. Panevėžyje vykusiame tarptautiniame vaikų dainavimo konkurse „Baby Sing“. Labiausiai man įsiminė 2013 m. Juodkrantėje vykęs tarptautinis jaunųjų vokalistų festivalis-konkursas „Baltic Voice 2013“, kuriame laimėjau 2-ąją vietą“, – savo laimėjimus apibendrina Justina.

     Dar vienas Mažeikių talentas – Mažeikių rajono Krakių pagrindinės mokyklos mokinys Marius Balodis. Keturiolikmetis berniukas jau septynerius metus lanko karatė treniruotes. Jis yra dalyvavęs daugybėje karatė varžybų ir pasiekęs reikšmingų rezultatų Lietuvos, Baltijos šalių ir pasaulio čempionatuose – laimėjęs apie 30 medalių ir 7 taures. „Labiausiai įsiminė 2012 m. Italijoje vykęs pasaulio karatė čempionatas. Į Italiją skridome lėktuvu iš Rygos (Latvija) oro uosto. Apsigyvenome viešbutyje, Italijoje praleidome penkias dienas, aplankėme Milaną ir Veneciją. Man ši kelionė itin įsiminė, nes labai patinka keliauti, be to, grįžau su apdovanojimais“, – knygoje pasakoja Marius.

     Džiugilė Kersnauskaitė iš Mažeikių rajono Viekšnių gimnazijos nuo 2002 m. lanko Mažeikių rajono Viekšnių Vinco Deniušio meno mokyklą – groja smuiku, pianinu, kurį laiką grojo gitara. Nuo 2006 m. mergina lanko choreografijos pamokas, šeštus metus griežia smuiku liaudiškos muzikos kapeloje „Virventa“, 2012–2013 m. neakivaizdžiai mokėsi Nacionalinėje moksleivių akademijoje, o 2013 m. įstojo į Neakivaizdinę jaunųjų biochemikų mokyklą. Veikli mergina knygoje pasakoja, jog atlieka tiriamąjį darbą su Ledum palustre – pelkiniu gailiu, tiria šio augalo dalių įtaką vabzdžiams kenkėjams. Jaunoji mokslininkė aktyviai dalyvauja įvairiuose konkursuose, juose pelno prizines vietas. 2012–2013 m. mergina tapo mokinių pažangumo programos „Lietuvos Maximalistas“ stipendininke, o 2014 m. ši stipendija jai buvo paskirta vėl. „Gyvenime turiu savo autoritetą. Galbūt keista, tačiau šis žmogus net ne iš šio šimtmečio. Tai – Leonardas da Vinčis. Į jį lygiuotis norėčiau todėl, jog jis buvo unikalus – mokėjo suderinti įvairius savo pomėgius ir įvairiose srityse pasiekti aukštų rezultatų“, – pasakoja Džiugilė.

     „Šioje knygoje subūrėme vaikus, apdovanotus įvairiose mokslo ir meno olimpiadose bei konkursuose, pelniusius prizus sporto varžybose, tuos, kuriais didžiuojasi ne tik tėvai, mokyklų vadovai, draugai, bet ir visos Lietuvos piliečiai. Esame tikri, apie juos po 20 ar 50 metų skaitysime vadovėliuose ir enciklopedijose. Tikime, kad ši knyga taps unikaliu dokumentu, kuriame įamžinta iškilių Lietuvos kūrėjų kelio pradžia. Džiugu pastebėti, kad didžioji dauguma knygoje aprašomų vaikų savo ateitį nori kurti Lietuvoje, o planuojantys studijuoti užsienyje patirties pasisėmę svetur žada grįžti į tėvynę. Dauguma šių mokinių yra socialiai atsakingi, juos jaudina emigracijos problema ir jie pasiryžę ją spręsti“, – pasakoja knygos redaktorė Vaiva Markevičiūtė. Pasak redaktorės, visiems autobiografinių apybraižų autoriams labai svarbi šeima, ji jiems – viena pagrindinių vertybių ir gyvenimo orientyrų. „Dažnas knygos herojus, paklaustas, ką laiko savo autoritetu, įvardija savo tėtį ar mamą. Kai kurie vaikai, pasakodami apie savo šeimą, užsimena, kad kitoje tokio pobūdžio knygoje tikisi pamatyti ir savo jaunesniojo brolio ar sesės biografiją“, – šypsosi V. Markevičiūtė.

     Be autobiografijų, knygoje pateikiamos Lietuvos mokinių pasiekimų nacionalinėse mokslo ir meno olimpiadose bei tarptautinėse sporto varžybose apžvalgos. Taip pat pristatomos mokymo įstaigos, kolektyvai ir organizacijos, kurios kasdieniu savo darbu užtikrina, kad jaunieji Lietuvos talentai galėtų atskleisti ir tobulinti savo gabumus. Ši talentų kalvė – tai sėkmingos valstybės pamatas. Knygoje dėmesys skiriamas ir talentų arenai – svarbiausiems moksleivių konkursams ir organizacijoms, kuriose savo išskirtinius gebėjimus mokiniai gali parodyti jau dabar.

     Nepamiršti ir talentų draugai, savo veikla padedantys jaunuoliams siekti pačių didžiausių aukštumų. Knyga užbaigiama savotiška Lietuvos gimnazijų garbės lenta, kurioje skelbiami geriausių mokinių penketukai ir šių mokinių mokytojai. Šioje garbės lentoje – ir Mažeikių Gabijos gimnazija, Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazija, Mažeikių rajono Sedos Vytauto Mačernio gimnazija, Mažeikių rajono Viekšnių gimnazija, Mažeikių rajono Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazija.

Jauniesiems talentams neabejingi ir žymūs šalies žmonės. Knygoje visokeriopos sėkmės jiems linki Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, kultūros ministras Šarūnas Birutis, švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis ir būrys Lietuvai nusipelniusių, jaunuoliams sektinu pavyzdžiu ir autoritetu esančių žmonių, tai – Lietuvos Respublikos Seimo narė Agnė Bilotaitė, mobiliųjų programų platinimo bendrovės „GetJar“ ir rizikos kapitalo fondo „Nextury Ventures“ įkūrėjas Ilja Laurs, operos solistas Edgaras Montvidas, ledo ritulininkas Dainius Zubrus ir kiti. „Ši knyga kartu yra įsipareigojimas. Lietuvos ateities lyderių ugdymas – tai ne tik pilietiškų tėvų, atsidavusių mokytojų ir trenerių atsakomybė. Mes visi privalome padėti vaikams atsiskleisti, tobulinti savo sugebėjimus. Turime sudaryti sąlygas jaunuoliams tapti daug darančiais Lietuvos lyderiais“, – specialiai knygai „Kas bus kas. Lietuvos ateitis“ rašo Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

     Jaunuosius Lietuvos sportininkus, kūrėjus, visuomenininkus ir mokslininkus rekomendavo Lietuvos bendrojo lavinimo ir meno mokyklos, sporto centrai, Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras, mokinių organizacijos, užsienyje esančios lietuvių mokyklos, kitos įstaigos. Biografijos spausdintos gavus tėvų leidimą.



Leidybos idėjų centras

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode